English: Magizzle.com / Deutsch: MeineMagie.de
Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi podmínkami a s použitím cookies pro přizpůsobený obsah a reklamy. Více informací.
Dnes je pátek, 26.4.2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav.
Věštírna - horoskopy a věštby online
Dnes je pátek, 26.4.2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav.
Archandělé
Podrobný přehled dvanácti Archandělů a jejich duchovních paprsků.
více...
Denní horoskop
Váš aktuální horoskop pro dnešní den.
více...


facebook
Přihlášení / registrace
jméno:   heslo: 
registrace / vložení kódu

Esoterika - téma Magie

zpět


Magie VI. Kniha Stínů


Za těch pár let, co se v tomto tématickém okruhu vyskytuji na internetu, jsem již několikrát na zmínky a útržky informací o Knize Stínů (a to vesměs zavádějící, nepřesné a lživé), a rád bych toto uvedl na pravou míru. Někteří se totiž bojí, někdo dokonce má strach z kamaráda, který Knihu Stínů má - to plyne zejména z toho, že mnoho začátečníků ani neví, co Kniha Stínů vlastně je.

Než se dostanu k původnímu významu tohoto slova, je třeba uvést, že jen od první světové války vyšlo nejméně pět knih tohoto jména, vesměs od moderních pohanů, a tato díla nejsou o nic nebezpečnější než Bucklandova učebnice čarodějnictví a magie a jen o málo nebezpečnější, než příběhy Rychlých šípů od Jaroslava Foglara, které možná ještě leží v zapomenutém koutku vaší knihovny... Prostě jen knížka o čarodějnictví...

A teď k tomu, co název Kniha Stínů znamená původně. Krom Druidů, kteří striktně odmítali jakýkoliv hmatatelný záznam o svém učení, snad krom několika runových nápisů a zpráv v oghamové abecedě, zanechali většiny pohanských kněží, mágů, a duchovních vůdců nějaké zprávy a zlomky svého učení. Během pozdějších dob sepisovala již naprostá většina čarodějnic své učení, a nebo znalosti celého covenu. Knihy, spojující funkci kroniky, učebnice, kalendáře, a jakési pohanské modlitební knížky se postupně staly běžným jevem, ať psány v jakékoliv podobě. Nutno si uvědomit, že knihy kolem přelomu letopočtu byly sice drahé, ale většina čarodějnic a kněží od Afriky až po severské říše v Evropě byli ctění, uznávaní a nezřídka i poměrně zámožní lidé. Pak se křesťanství stalo jedinou oficiální vírou a stěží o pár set let později začalo naprosto bezohledně a cílevědomě likvidovat jakoukoliv konkurenci svých kněží. Historicky se tento "záměrný omyl" původně katolické církve nazývá inkvizice. A zhruba v té době začala naprostá většina zasvěcených své knihy šifrovat. A díky tomu, že knihy byly tajné, a nezřídka čtené jen v noci, za svitu plamenů a měsíce, a zejména kvůli jejich šifrování, začaly být nazývané Kniha Stínů. Dodnes má každý čaroděj i čarodějka, a nebo alespoň skupina čarodějnic Knihu Stínů. Už dávno je nemusíme šifrovat, ale přesto - zejména mladí, kteří žijí v bytě či domě s nepříliš tolerantní rodinou Knihu Stínů dál skrývají...

Pořiďte si Knihu Stínů i vy. Může mít zpočátku jakoukoliv podobu, sešit, dokonce to mohou být i kares desky (ty se mi osvědčily nejvíc, jednotlivé papíry v euro obalech se dají měnit a navíc jsou vodě, vínu a vosku odolné). Je ale dobré ji vést ručně, ne pouze na počítači. Také psát ji na stroji nebo ji tisknout mi nepřijde zrovna vhodné, ale jedná se v podstatě o věc názoru... Vhodné je opsat si, ať již doslova či volně jakýsi základ, hlavní zásady a rituály z Knihy Stínů zkušenějšího čaroděje, nejlépe toho, který vás zasvětí. Zbytek je na vás, lze čerpat z literatury i osobní zkušenosti (Bucklandova Kniha Ve lká učebnice Čarodějnictví a Magie obsahuje všechny základní rituály potřebné pro Knihu Stínů. Zpočátku do ní budete psát veškeré postřehy, cviky, později zážitky, rituály... A za pár měsíců, možná let bude vaše kniha mít pro vás cenu zlata. Proto čím dřív ji založíte - tím lépe pro vás.

Počátkem opravdu může být i linkovaný školní A4 sešit, který později přepíšete a upravíte do knihy s pevnou papírovou, dokonce nějakou originální pevnou vazbou a deskami. Zpočátku do knihy piště vše, teprve čas ukáže, co je cenné a co smí zavát prach a zapomnění... I poznámky typu: "Při meditaci mě šeredně bolely záda" vás mohou za rok, když budete na meditaci zvyklí, potěšit a dokázat vám, že se lepšíte.

Pokud chcete mít společnou, covenovou Knihu Stínů, což nevylučuje aby si každý navíc vedl svou vlastní, můžete ji nechat buď kolovat pokaždé, kdy je třeba něco zapsat někomu jinému, svěřit ji veleknězi a velekněžce, ale asi nejreálnější se jeví zvolit si covenového zapisovatele, kronikáře, který knihu bude vést. Krom čitelného rukopisu není k zahození ani výtvarný talent. A pokud se všichni shodnou, můžete ze společných schůzek, akcí a příprav (estbaty s kouzlením sem tentokrát opravdu nepočítám) vlepovat do knihy i fotografie... Není milé zahřát se během zimní chumelenice nad čajíkem a fotkami posledního Slunovratu?

Názor na vlastnictví, důležitost a způsob vedení Knihy Stínů jsou velice odlišné. Ať již jste zaujali postoj jakýkoliv, zkuste se držet mé rady a vést si zpočátku alespoň improvizovanou Knihu Stínů…

Tipy co by také mohlo být v knize stínů:

Runa čarodějnic
Wiccan Rede (100% hned na úvodní stránce, někde dál třeba i v plném znění)
Výzva Bohyně
Několik vašich oblíbených modliteb, manter a vzývání
Vaše oblíbená zaříkávadla
Pokud jste zapomětliví a máte tendenci jednotlivé papíry ztrácet (jako já) tak si klidně i někam dozadu vypište svůj Astrologický, numerologický rozbor a podobná užitečná fakta

© Eurik Podhorský




Diskutujte na téma :

Online výklady ZDARMA:
Karta dne
Na každý den jiná karta a jiná věštba.
více...
Cyklický horoskop
Vliv přírody na osobnost podle cyklického horoskopu.
více...
Kariéra podle zvěrokruhu
Jaké je ideální zaměstnání pro jednotlivá znamení?
více...
Osobní roční vibrace
Zjistěte, jaký jedinečný účinek na vás má vaše aktuální osobní roční vibrace.
více...


English: Magizzle.com

Po polski: Mojeczary.pl

Auf Deutsch: MeineMagie.de

Kontaktní informace a informace o reklamě. Používáním šlužeb našeho serveru se zavazujete souhlasit s podmínkami provozu. Prostudujte si prosím naši Ochranu osobních údajů.

 
Líbí se vám věštírna? Doporučte nás svým přátelům! :)