English: Magizzle.com / Deutsch: MeineMagie.de
Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi podmínkami a s použitím cookies pro přizpůsobený obsah a reklamy. Více informací.
Dnes je pátek, 29.3.2024
Svátek slaví Taťána, zítra Arnošt.
Věštírna - horoskopy a věštby online
Dnes je pátek, 29.3.2024
Svátek slaví Taťána, zítra Arnošt.
Tarot v odpovědi Ano/Ne
Nejrozšířenější způsob pro jasnou odpověď.
více...
Trojka na otázku ANO/NE
Odpověď na jednoduchou otázku pomocí cikánských karet
více...


facebook
Přihlášení / registrace
jméno:   heslo: 
registrace / vložení kódu
zpět

Provokace

Starosti
Lidské osudy se mnohdy nekonečně proplétají a někdy nevidíme možnosti, které by nás vyvedly ze složitých situací. Pokud vás neuspokojila věštba, můžete se svěřit ostatním čtenářům, protože, jak se často říkává : sdělená bolest - poloviční bolest.

« zpět \ Přidat komentář

Provokace

Maty
21.06.10
15:49
Nereg.

IP: .*
Co si myslíte o provokaci? Je to něco takového, co by ve fóru nemělo vůbec existovat, nebo je to prvek diskusím prospěšný? Sama jsem uvedla několik témat, o kterých si myslím, že mají dost společného s dnešní dobou, ale někteří (mám pocit) zde zvolili taktiku obrany, že není dobré o těchto věcech diskutovat. Jsem přesvědčena, že právě diskuse na ožehavá témata (slušnou formou) dokáží člověku otevřít nové pohledy. Tedy, co si myslíte o takovéto provokaci?
 
Weiterinka1
21.06.10
16:44
Nereg.

IP: .*
Morálka paní Dulské by možná řekla, že provokací je pravda vynesená ven! :-) Takže věci se mohou dít, ale nesmí se o nich mluvit ...
 
Theodor
21.06.10
17:35
Reg. před 2016

Provokace není ani dobrá ani špatná. Je to prostředek. Něco zkusím, uvidím, jestli se někdo chytne. Dokonce bych řekl, že provokace může přinést i užitek. Ale spíš tomu, kdo je provokovaný. Pokud se totiž zamyslí, proč ho daná věc provokuje, může se někam posunout. Cílem vyrovnané mysli je totiž klid a mír a v něm se nás provokace nedotýká.

Takže pokud se někdo cítí něčím provokován, měl by zkoumat kořeny své negativní odezvy na danou věc.
 
kelišová
21.06.10
18:35
Nereg.

IP: .*
Zrovna Theo umí dost dobře použít provokaci jako " prostředek " Nic ve zlém Theo
Jinak si myslím , že v dnešním světě dosáhnout klidné a vyrovnané mysli je docela umění .Viděla jsem jen jednoho naprosto vyrovnaného člověka ( sic jen v televizi ) a tím byl Dalajlama .
Možná , že to jde , když člověk přijme svět takový , jaký je a nechá se jím unášet jako takovou dlouhou a zajímavou meditací .
On celý náš život je tak trochu provokace , kam přijdeš tam se s ní setkáváš a i když sedíš na místě , tak zas někdo přijde k tobě a začne tě provokovat
Zrovna včera jsem nevím jak vyprovokovala jednu paní řidičku , že mne málem přejela , a to jela v zákazu vjezdu a já jaksi mohla uskočit leda tak do rybníka .Jo, lidi jsou různí a žije se nějak moc rychle v poslední době
 
Maty
22.06.10
10:27
Nereg.

IP: .*
Díky za názory. Je zajímavé, že člověk někdy nanese nějakou záležitost k úvaze, v dobré víře, zvědav na názory nebo poznámky a z reakcí lidí se dozví, že to teda ne anebo, že je to nepředstavitelně naivní pohled.. Teď např. jsem se pozastavila nad tím, jak je možné, že ona ropná katastrofa, která každodenně zamořuje a ničí tolik života v moři, ještě nevyprovokovala světové kapacity (z oborů, které by uměly pomoci) z různých krajin světa, které by urychleně společně hledaly nějaké řešení. Bylo mi odpovězeno : " To nikdo nenavrhne - politika - a Amerika nepřipustí myšlenku, že si s něčím neví rady." Jestli se takto opravdu uvažuje, tak asi fakt jako lidstvo potřebujeme "na zadek", aby nás něco probudilo.
Když Theodor napsal o vyrovnané mysli, napadly mne ty tři čínské opičky (neslyším, nevidím, nemluvím), ale přiznám se, že neznám tu legendu. Jen jsem kdysi dostala jako dárek takovou legrační opičí sošku.. Ale to asi s vyrovnanou myslí nemá co dělat..
 
xyza
22.06.10
10:36
Nereg.

IP: .*
Někomu se takto položená otázka může jevit jako provokace. Ale proč. Jde přeci o řešení aktuálních temat před kterými by lidé neměli strkat hlavu do písku. Reakce na jejich řešení mohou být různé. Neznám však nic zajímavějšího a přínosnějšího než tvůrčí "hádky". Nejsme přece stádo kývajícího vobčana.
 
Weiterinka1
22.06.10
16:20
Nereg.

IP: .*
Maty ... ona, když otázka ropné skvrny se dostane ven, tak by se s ní mělo něco udělat ... ale to se spíš bude hledat viník, který na to první upozornil! Takhle to myslím ... Provokace je muleta na býka ... mladý býk reaguje nahned ... zkušený ví, co to obnáší. A zas je tady na přetřes pravda ... což už tady bylo.
Stran opiček ..
Tři moudré opice vyjadřují japonské přísloví:
Neslyším zlo, nevidím zlo, nemluvím zlo.
Tím chtějí říci: Nikoho nepomlouvej a nestrkej nos do cizích věcí.
... . No, na začátek vyrovnané myslí dobrý, ne? :-)

 
kelišová
22.06.10
16:25
Nereg.

IP: .*
Nejsme možná stádo kývajícího vobčana , ale tahat za nitky lze všelijak , stejně tak odvracet pozornost od politiků tím , že se mohou vobčané zabývat žabomyšími válkami - teĎ zrovna jde boj , co všude slyším , zda jsou na tom lépe maminky na mateřské a nebo důchodci - nesmrtelná teta je opět v pozoru a pozornost vobčana je na jiné koleji , než by měla být ... ... .
To už je cílená provokace - ano vlastně použitá jako prostředek k dosažení jistého cíle ..
 

Maty
22.06.10
17:35
Nereg.

IP: .*
Weiterinka1, tak to mi už dochází, proč jsem si dnes ty opičky připomněla (cha,chá), i když jsem je šoupla do Číny. Tak, tak ..
Měla jsem ve svém životě období, kdy jsem se neustále divila "Jak někdo může.." a týkalo se to lidí na vlivných místech i blízkých, kteří záměrně slabě řečeno mlžili bez mrknutí oka a odpovědí mi bylo "Prostě může". Ta doba už je dávno dávínko pryč, ale přiznám se Ti, Weiterinko milá, ptám se stále na adresu některých lidí v duchovní sféře: "Jak jen mohou, copak se neobávají změny směru, copak jsou nepoučení ze strejce Ády, který díky jakési prozřetelnosti poslal tolik lidí do zmaru a utrpení, jen aby nakrmil své chlebodárce?" Tady mi asi ani opička nemluvná nepomůže, když je něčeho moc, je to skoro příliš. Měj se hezky ..
 
Maty
22.06.10
17:49
Nereg.

IP: .*
ahoj keli, " Za našich časů jsme měly mateřskou placenou půl roku, pak nic nebo později 200,-Kčs. To jsme musely dát děti do jeslí, když už chodily na nočník i od jednoho roku.(Dnes nás za odměnu dětičky šoupnou do jiného kolektivního zařízení, ale jesle to nejsou, i když v mnohém si jsou podobné). A teď mají vysoký porodný, placenou mateřskou několik let a ještě se jim to nelíbí.. " No jó, generační debaty, ale podstata zůstala stejná: kolik nám dali (dají) za to, že porodíme dítě. Keli, když se nad tím zamyslím .. není to podivný požadavek? Já vím, že maminy musely a musí z něčeho existovat, ale i tohle stavět do roviny obchodu - když nedostanem peníze, nebudeme rodit - To jsme to dopracovali ..
 
Katarína
23.06.10
09:10
Reg. před 2016

K provokaci:
Už jsem to na Věštírně psala v minulosti: jakékoliv formy projevu, které vedou k boji, považuji za ztrátu času a sil. Výsledkem boje nikdy není nic dobrého, neboť vyprodukuje sice vítěze, ale i poraženého, což vede k dalším negativním pocitům, které plodí znova boj - další trumfy, rány, zranění, ztráty atd. Boj podle mého názoru není konstruktivní.
Provokace = boj, hledání záminky pro boj, pro konfrontaci. Připouštím existenci všeho, připouštím vzájemnou závislost a propojení všeho a všech, tudíž i určitou "oprávněnost" provokace, resp. to, že má své místo, někdo provokaci potřebuje, aby se mohl realizovat. Provokace může být též projev, který zaručí provokatérovi "vyšší" pozici mezi ostatními, jakési privilegované místo, nabízí iluzi smělosti, odvahy a též jiné další iluze... ..
Pro mne jsou více důležité cesty, které vedou ke vzájemnému pochopení, naslouchání, respektování, míru, svobodě, atd. Co se týká diskusí a probírání různých témat, pro mne je přínosná taková forma komunikace, kde se sdělují názory, to, co je k řešení, se zvažuje z více stran, aniž by kdokoliv komukoliv vnucoval svůj náhled jako jedině správný. Domnívám se, že každý má mít zachovánu svobodu vlastní cesty a volby podle vlastního zvážení. Ačkoliv manipulace je přítomna naprosto všude a v různých formách, čili nevyhneme se jí, přesto se snažím vyhýbat se tomuto, pokud to zvládnu - směrem k sobě i od sebe. Připouštím, že občas se manipulaci podvoluji, i když o ní vím - třeba kvůli tomu, abych zjistila časem víc /jinak by se pointa neukázala... ./.
No, nechci být dlouhá, takže víc nevysvětluji.
Preventivně dodávám: provokovat tímto příspěvkem nechci, pouze sděluji svůj náhled v míru. Srdečně zdravím
 
kelišová
23.06.10
11:59
Nereg.

IP: .*
Maty:
Každá doba sebou nese něco jiného , v době , kdy jsi byla na mateřské - stačí srovnat ceny dříve - nájem , jídlo, kolik stály botičky - capáky ( cenovku jsem našla ve staré botce 49,- ) , jesle byly za hubičku ( negativní působení na děti je psychologicky ověřené- dítě má být právě aspoň do těch tří let s mamkou doma ) a hlavně byly , práci jsi měla jistou - byly tvz. umístěnky po vyučení či po škole , praxi si měla jistou - kde vezmou dnes mladý bez praxe ? , dnes cena capáčků v globusu 659,- u soukromníka 729,- , léky - musíš cálovat - když dáš za děcko třikrát do týdne tři kila za léky , ono ti to peněženku provětrá .Né každý tatínek od děcka vydělává velké peníze , namítneš - měl se líp učit - kdo by pak dělal práce pro jiného podřadné? .Jó , porodný beru - zbytečný výdaj - ale mateřskou a rodičovskou prostě mamky dostávat musejí , ono to není hodně těch 7600,-- jen si to spočti , a je to pro dva lidi , mlíčko- pokud nevyjde kojení , je taky za peníz a né levný ... ..
To samé důchodci , má babička měla důchod 10000tis. , bylo jí 89, stihla všechna zvýšení , do 76let pracovala ... V důchoďáku být musela , do práce musíš a ona potřebovala dohled 24hodin denně , zaplatila 9tis za pobyt a na léky jí nezbývalo , když prosila , že chce bramborovou kaši bez mlíka , tak jí dali na talíř chleba - finančně ji příbuzní dotovali ...
Spíš je problém v úřední sféře , nechápu , když jsi jdu něco vyřizovat - nestačí jeden úřad a posílají mne od čerta k ďáblu v době internetu - tolik ouřadů a tolik pro ně platů a pak není tam , kde je třeba .
 
Maty
23.06.10
20:55
Nereg.

IP: .*
Tak mě napadá - může být provokací taky jiný názor, který neřeší prvoplánově pochopení, svobodu .. atd., ale podstatu věci? Samozřejmě, že je v zájmu všech zúčastněných sledovat jiné názory a respektovat jiné úhly pohledu, ale chce-li se člověk dobrat podstaty NĚČEHO, rozhodně se nemůže upínat na vyšumívající odezvy (hodně slov, ale žádný směr).

Další zde zajímavý postřeh: provokace = boj. Chápu to tak, že poukazuje-li člověk na něco, co dejme tomu není v pořádku, chce vyvolat bojovnou náladu? Je tedy lepší nepoukazovat na nic, co není v pořádku a bude klid a mír? Prosím o reakce na toto podtéma ..
 
Maty
23.06.10
21:09
Nereg.

IP: .*
keli, v posledních asi 14ti dnech kvůli nějaké soutěži se mi dostává do ruky drbna Blesk a tak jsem si tam četla ohlasy čtenářů, no a tohle téma (rodičovský příspěvek-tak se to asi teď jmenuje) tam probírali mladí, staří. Jak jsi psala - je jiná doba a tohle mi připadá jako generační problém typu "Za našich mladých let tohle nebylo.." Pozastavení nad tím, že : "nebudou peníze od státu, nebudou děti", je fakt jen takové povzdechnutí. Ale prostě to tak je, jsou vybudované velmi silné vazby jedno na druhé..
 
Katarína
23.06.10
21:12
Reg. před 2016

Maty, zrovna jsem se zapla a vidím Tvé psaní. Takže: nahodit téma k řešení podle mého názoru není třeba formou provokace. Lze jednoduše nahodit téma, sdělit problém, sdělit otázku, sdělit o co jde, co hledám, co potřebuji - podle situace. Podle mého názoru "v boji" a válečném stavu vidí člověk pak "za každým stromem partyzána", normální rozmluva se zvrtne na podezírání, vidí se útok za jakoukoli myšlenkou, shromažďují se zbraně, v dnešní době hrozí pak nejen "atomovka", na různé způsoby zraňování existují vymakané scénáře... ..a pak se přestává řešit samotný problém, protože se ztratí ve víru boje - pak už jde pouze o boj a jakési vítězství.
Snažím se vysvětlit, jak to vidím, snad to není příliš obšírně. Srdečně zdravím
 
Katarína
23.06.10
21:23
Reg. před 2016

Keli, Maty: za našich mladých let to skutečně takto nebylo... ..je to široké téma, na dlouhou debatu, mohla bych hodně argumentovat, jak to mají mladí dnes velmi těžké - podle mého názoru. Nechtěla bych být dnes mladá. Mít rodinu bez možnosti zajištění je velké riziko a nezodpovědnost, platy jsou mizerné, pořídit si byt, zařízení, poplatit režii, obléct se a najíst se - už toto je obtížný úkol, platby se množí, ani jsem vše nevyjmenovala. Dítě = velké výdaje. Malý příklad: batoh na záda do školy pro dítě stojí kolem tisícovky - pár stovek hore-dole. Šílená suma... ... .a to je pouze batoh. Capáčky pro batole si pamatuji já kdysi v ceně 35 Kčs... ..Dnes - stačí se podívat. Nepouštím se do dalšího vyjmenovávání - nekonečně argumentů a příkladů by se našlo. Jeví se mi to nějak podobně, jak píše Kelišová.
 
Merit
23.06.10
22:57
Reg. před 2016

filmy.kinotip.cz/podvod-j menem-obama-2009/#more-13 845

ha nekde je asi chyba? nevim.. tak to zkusim takhle :-) mejte se krasne :-)
 
Merit
23.06.10
22:58
Reg. před 2016

tak ted to slo :-) .. kdo ma cas, juknete se na to :-), jeste, ze mame ten nas svet :-) pa
 
kelišová
24.06.10
11:28
Nereg.

IP: .*
Provokace - impuls k boji - připomělo mi to film o posledním vládci Inků Atahualpovi - španělé čekali na "pro ně" provokaci , aby mohli vydrancovat incké zlato .Provokací se v tomto případě stala odhozená bible Atahualpou , neb v ní Boží slovo neslyšel .
Ono provokací bojovnou jsou i jiné víry .V Izraeli a Palestině je vidět jen provokaci k výbojům ... .stále je provokace , jak píše Theo - jen prostředkem ... ... ... ..
 
anelie.
24.06.10
16:07
Nereg.

IP: .*
Pridala bych jeste neco k tematu mit deti v dnesni dobe. Timto se docela zabyvam, protoze se me to zacina tykat. Neni to snadne si rict, nezalezi na penezich, proste budu mit dite a hotovo. Zvlaste kdyz doba je ohledne prace nejista, jak pro me, tak pro manzela. Manzel, ten to neresi, ten mi porad tvrdi, ze "Buh ma pro dite, uz pred tim,nez se narodi, prichystano, cim ho bude zivit a satit atd... " Muzu mu dat priklady, kdy to Buh opravdu nejak nezvladl, ale on je proste porad toho nazoru.

Ja na to, abych mohla porodit, opravdu potrebuju mit nejake zazemi. Je to prehnany pozadavek? Tyto myslenky se mi toci v hlave porad dokola. A vsechny ty vydaje, minimalne tisic euro za porod v porodnici, nas byt vubec neni vhodny k tomu, aby se tam narodilo dite, nedostatek skladovaciho prostoru, neda se tu zapojit pracka, na vetsi nejsou zatim penize... Ja vim, ze kdybych mela dite, tak by se to proste nejak udelalo, ale ja bych radsi to dite porodila do lepsich podminek, abych mu mohla i trochu doprat, venovat se mu, tak jak bych chtela...

A vubec bych neresila, co je "spravne", byt s ditetem doma jako spravna matka nebo ho dat do jestli, a kdy? Tady v Belgii trva materska dovolena ctrnact tydnu, pak vetsinou mamky jdou hned do prace. Ja bych chtela s ditetem zustat doma aspon rok, ale je mi neprijemny ten tlak spolecnosti, tady se to tak proste nedela. Navic jesle jsou drahe, a je na ne dlouha cekaci doba (i nekolik let), tak nezbyva, nez je dat do soukromych jesli, ktere stoji zhruba 600 euro na mesic, do toho najem, a vsechno to placeni do toho...

Ja bych se snazila odprostit se od jakekoliv manipulace spolecnosti, a udelat si to tak, jak mi to vyhovuje, nebo spis tak, jak si to muzu dovolit. A vubec bych neresila, zda jsem "krkavci matka" protoze jsem dala dite do jesli, ze jsem udelala neco tak, nebo onak, a co kdyz to jinak neslo?

Jinak jeste takova perlicka: kolegyne v praci odesla na materskou dovolenou na zacatku cervna, bude se vracet v pulce rijna. Ptala jsem se ji, zda ji to neprijde trochu brzo, a ona mi na to odpovedela, ze ji to vubec neprijde brzo, navic, ona nema v umyslu stat se matkou na plny uvazek:) Zajimavy nazor...

Jeste bych k tomu dodala, ze ja tady resim penize, ale pak jsou rodiny, kde jsou i oba nezamestnani a rodi deti o sto sest. Co s tech deti ale potom vyroste?
 
anelie.
24.06.10
16:15
Nereg.

IP: .*
A co se tyce provokace na foru, ja jsem nazoru, ze cim je ji min, tim lip; Zalezi taky na druhu provokace, nemam rada provokace, za kterou se skryva agresivita. Z vlastni zkusenosti vim, ze, v pripade, kdy jednam provokativne (protoze me neco stve, nesouhlasim s necim nazorem, apod), je mnohem lepsi, vyjadrim-li svuj nazor bez nadechu provokace, mirumilovne. Davam tim i najevo respekt k osobe, ktere by se pripadna provokace mela tykat. Protoze v provokativnim postoji se podle me skryva nazor, ze ja mam pravdu, a ten druhy je uplne blby/neschopny... Takze souhlasim s Katarinou, jsem proti provokaci, krome snad provokace v podobe vtipu apod...
 
kelišová
24.06.10
17:11
Nereg.

IP: .*
Anelie : jestli můžu dát jednu radu - jestli chceš mít děcko , nečekej , až budeš mít to či ono , máš práci - máš , manžela máš , byt máš - jestli je malý - to nevadí , můžeš čekat a pak bude pozdě - znám dost takových žen , pár známých to ještě na poslední chvíli stihlo - je to pak ale záhul - mít ve čtyřiceti první dítě ... .když jsi mladá , vše zvládáš líp - i z vlastní zkušenosti ... .
Já šla do práce po dvou letech po mateřský a bylol mi zas vyčítáno , že dítě o sebe okrádám ... jiná země - jiný mrav - ale jedno je pravda - nečekej !!
 
Maty
24.06.10
17:57
Nereg.

IP: .*
anelie, děkuji za další zajímavý postřeh, co se týče dětí a maminek (1) i tématu provokace (2).
(1) - myslím si, že doba od 50. - 80tých let min. století byla v Československu poznamenána takovou zvláštní budovatelskou a kolektivizační náladou prostou citu. Neustále se schůzovalo, ženy se chtěly vyrovnávat mužům (hrdinky soc.práce), na děti nezbývalo moc času, takže fungovaly kromě jiných zařízení i tzv. týdenní školky (v PO odvést v PÁ vyzvednout) a další jiné věci, které jsme rádi zapomněli. Řekla bych, že je to duchem doby, jakobychom se dostali do takové bubliny, uvnitř které byl zvláštní režim, ale odkud nešlo uniknout. Dnešní mladí lidé jsou mnohem svobodnější ve svých rozhodnutích, ovšem i jim doba přináší překážky (odlišné od těch našich), a to ještě v každém místě na světě jiné.

Víš, něco Ti na sebe prozradím: jsem Štír (s asc. v Raku) a vždy ve všem jdu do hloubky, někdy až na hranu své existence. Mnohokrát jsem si říkala, jestli mi to stojí za to, ale když jsem překonala nástrahy a vše bolestivé kolem, vstala jsem jako pták Fénix ze svého popela - osvěžená s novými poznatky a novou sílou. Poznávat věci tak jak opravdu jsou, nejen jak se tváří, je mnohdy pořádný blivajs a naposledy to se mnou zacloumalo počátkem letošního roku .. ale jak se říká (a pravdivě) : vše zlé je k něčemu dobré a pokud ta zkušenost v člověku upevní jeho suverenitu, je to jen dobře.

(2) - neměla jsem na mysli provokaci typu : "Půjdu nahá do ulic na protest proti zabíjení kožešinových zvířat" nebo " Budu v černém heilovat při demonstraci extrémistické strany". Je to o provokaci, která vyplyne až v průběhu diskuze - původně je téma z dnešní doby (nebo co je hodno informací), ale během několika názorů je zjišťováno, že je to svým způsobem tabu. Tedy nikoliv provokovat prvoplánově, ale nejspíš se strefuji do otázek, které jsou tak ožehavé, že je nepříjemné o nich jen třeba mluvit, i když pod nickem. To je síla, nemyslíš? Děkuji Ti za Tvé názory..
 
anelie.
24.06.10
19:52
Nereg.

IP: .*
kelisova: Dekuji za radu, myslim si jinak totez co ty. Neberu zadnou antikoncepci, takze muzu otehotnet kdykoliv. Sice premyslim tak, jak jsem to popsala vys, ale jsem si vedoma toho, ze pri pohledu na cerstve narozeneho drobecka se veskere podobne starosti jevi jako malicherne. Spis se obavam toho, ze jenom ty starosti, co mi pluji neustale hlavou, mohou pusobit jako druh antikoncepce:(

maty: tydenni skolky, to je zajimavy institut:) ale svedomi by mi dnes asi nedovolilo dat tam sve dite... i kdyz... v jinych zemich zas maji uz od prvni tridy internatni skoly... v podstate asi muzeme zit jakkoliv, zvykneme si na vsechno. Hlavni je asi, aby dite bylo dobre vychovano a citilo lasku. Cetla jsem nekde, ze driv se lide se svymi detmi nijak neparali a vubec se jim nevenovali, mimino lezelo cely den zavesene nekde nad peci, vsak co, ani nebylo jiste, kolik let bude zit.. a ze pry az dnes, kdy se nam od rodicu dostava v porovnanim s tim az luxusni pozornosti, si stezujeme na spatne podminky v detstvi:)

Myslim, ze te trochu chapu, taky vnimam svet skrze utrpeni, mam slunce, vladce sveho horoskopu, ve dvanactem dome a jeste v kvadraturach na saturna a jupitera. I presto se mi ale v zivote dari, a nastesti se nemusim pohybovat na hrane sve existence. Asi se mi dari ty negativni vlivy v horoskopu nejak tlumit. Jsi urcite silna osobnost, to je ostatne videt i z tvych prispevku:)

Co se tyce provokace ve smyslu kladeni ozehavych otazek, tak tomu se nevyhybam, naopak si myslim, ze je to treba. ja bych to za provokaci ani nepovazovala.

Mejte se krasne holky
 
Katarína
24.06.10
20:20
Reg. před 2016

Maty: Ohledně minulých generací a event. citového ochuzení ve výchově: toto jsem nezažila, neznám, nevím, o čem to píšeš? Jsem ročník 56, mé děti 79 a 80. O žádném ochuzení nevím - ve smyslu, ve kterém píšeš. Všude bylo víc citu a morálky, než dnes. Totáč netotáč, lidi měli k sobě blíž, děti dostávaly výchovu i od cizích lidí na ulici a nikdo si nedovolil právem napomínajícího staršího člověka poslat do prdele, jak je tomu dnes /a jiné "příběhy z natáčení" by šlo popsat/. Žeby tyto a jiné /velké množství/ výchovné problémy byly dnes s dětmi kvůli tomu, že nestrádají a mají dostatek lásky a citu? Řekla bych, že je to možná tak trocha naopak... . No, zřejmě jsi zažila něco jiného, nežli já.
Pokud si kdokoliv v dnešní době netroufne na to, aby měl dítě v nedostatečně zajištěném prostředí, je to známka odpovědnosti a zralosti. Taktéž je pravda, že když už je dítě na světě, dobrý rodič udělá pro něj vše a každá situace se dá nějak zvládnout, i nedostatek čehokoliv přežít. Ale je to hodně náročné a doba velmi nejistá.
Anelie: O trvání mateřské v Belgii mám zprávy, bývalá moje žákyně v létě očekává narození druhého mimina - žije v Belgii, chodí do práce a zároveň studuje, pečuje o domácnost, dítě, manžela. Jsou mladí ještě, mají síly, jsou dva, o starosti a radosti se dělí - takže to klape, i když nic není lehké. Musíme se všichni přizpůsobovat možnostem, možnosti přizpůsobovat sobě, plavat, jak to nejlépe jde. Normální život je to... ...
 
Maty
24.06.10
21:59
Nereg.

IP: .*
Katarína, názory na dobu minulou jsou různé. Myslím si, že na morálku se mnohdy hrálo, protože mezi lidmi byl strach, v tisku cenzura a jinak se žilo doma a jinak se lidé chovali navenek (aby se neřeklo). Takže to vypadalo, že všechno je, jak má být a všichni jsou na svém místě. Dnešní mladí jsou dětmi zrovna těch, kteří si něco málo moderního (pokud mohli) pořídili v Tuzexu a snili o tom, že až budou velcí, tak jejich děti nebudou trpět zákazy, ponižováním (viz minisukně, dlouhé vlasy, rifle atd.) a nebudou chodit oblečení jako hastroši. Jsou tedy ty dnešní vztahy v rodině více zaměřeny na to materiální. Na mladých lidech více obdivuji jejich otevřenost - říct svůj názor a obhájit jej. To vidím jako velké plus dnešní doby.. Co se týká vztahu staří - mladí.. Stane se, že někdy starší občan když jde, tak si myslí, že se všichni musí klidit z cesty, např. v autobuse aby se zeptal: "Je tu volno?" nebo "Dovolíš?" to raději začne syčet, a protože jsou mladí sebevědomí, sklidí posměch. Chce vidět obě strany. Nejsou zlí, když se s nimi jedná slušně.
 
Katarína
24.06.10
22:50
Reg. před 2016

Maty: Máš svůj pohled. Mám také svůj, podle mého názoru mám možnost vidět realitu v této oblasti velmi dobře - s mladými i malými jsem celý život a denně, vidím, vnímám, učím, vychovávám, "nahlížím" do rodin, děti mi často řeknou i to, co rodičům tají anebo vyzradí něco, co by neměly - jinak to ani nejde, jsem učitelka /ovšem nevím, jak to máš Ty, třeba máš podobnou profesi... ./. Ze své pozice Ti mohu říct pouze toto: velmi velmi se mýlíš. O politice se bavit nechci, téma citového strádání dětí, o kterém jsi psala, ani politickým tématem nebylo - alespoň z mého pohledu to politicky nevypadá... . Mohu pouze zopakovat, že jsem žádné citové strádání ani péči různých zařízení bez rodičů ve svém životě nezažila - ani jako dítě, ani jako matka. Ačkoliv - jako každý - bych mohla najít dostatek negativních zážitků v minulosti, které bych při trošce snahy mohla připsat "na účet" čemukoliv a komukoliv - i včetně rodičů, kteří dopustili, abych "citově strádala" /neboť citovým strádáním lze nazvat ledasco/ - přesto to nečiním. Ve svém věku už s naprostou jistotou vím, že moji rodiče konali tak, jak to v daný čas nejlépe uměli, jak jim to okolnosti umožňovali a měli mne rádi. Jsem jim vděčná a své poděkování jim posílám při vzpomínkách na ně do nebíčka. Tím samým směrem jim vzkazuji pokaždé, že je miluji. Nijak je nekritizuji /což jsem ve svém mladším věku občas dělala/, neopravuji, neobviňuji - z NIČEHO. Děkuji jim ÚPLNĚ ZA VŠE, protože konali, jak nejlépe mohli. A já to dělám stejně tak, nepochybně i Ty a mnoho jiných.
Trpělivost, pochopení, laskavost, klid, mír.
 
anelie.
25.06.10
21:21
Nereg.

IP: .*
katarina: tak me k tomu ted napadlo, ze mozna je to prave diky kratke materske, ze v zapadni Evrope se zamestnavatele mene zdrahaji zamestnat zeny "ve veku na vdavani" ci spis rozeni deti... Jedna znama se v Dansku uchazela o praci myslim v sedmem mesici...

Mas pravdu, je to o prizpusobeni, a ja si taky nijak specialne nestezuju, myslim, ze se mam az moc dobre:) i kdyz, zadarmo to neni... Vzdy to zalezi i na dane osobe. Me treba uz zacina delat problemy chodit do prace a do toho studovat. A ne tak do toho jeste mit dite:)

Co se tyce deti, me to neprijde, ze by je dnesni rodice nejak spatne vychovavali, i kdyz je fakt, ze ja mam kolem sebe celkem hodne zodpovedne lidi. Vstepuji svym detem ty spravne zasady, spravne navyky, apod. Taky kdyz se obcas divam kolem me, co to vyrostlo z tech, co zazili vychovu za dob komunismu, tak to taky kolikrat neni zadna slava:) Osobne jsem za stareho rezimu byla vychovavana taky, vlastne posledni generace, co ji to jeste zastihlo, a nektere metody ucitelek se mi teda moc nezamlouvaly. Ponizovani ditete pred zbytkem tridy, obcasne biti, nuceni do hnusneho jidla, (klidne i dokud jsem se nepozvracela), ve skolce zalepovani pusy naplasti, aby decka nemluvily, kdo ji pomaleji, nez ostatni, za trest neuslysi pohadku... nevim, jak to chodi dnes, ale tohle mi zrovna idealni nepripadne. a urcite bych si povzpominala na vic pikantnosti:)
 
anelie.
25.06.10
21:29
Nereg.

IP: .*
katarina: a jeste bych dodala jednu vec. Je pravda, ze dnes jsou deti vychovavany volneji nez drive. Ze jsou sebevedomejsi, smelejsi, drzejsi. To ale neznamena, ze z nich vyrostou gauneri. U deti (a ani u mladeze) jeste nefunguje rozum jako "brzda" tak dobre jako u dospelych, jednanji prilis impluzivne, bez rozvahy. Ale i oni jednou vyrostou do zodpovednosti (nebo aspon vetsina znich). Vzdycky si rikam, ze kdybych znala meho manzela, kdyz jsem jeste chodila do skoly, tak bychom dnes asi nebyli spolu, kdyz slysim, co ve skole provadel. A dnes je to zodpovedny mlady muz:)
 
Katarína
25.06.10
22:35
Reg. před 2016

Anelie:nerada bych rozviřovala zbytečnou diskusi o příčinách a důsledcích různých působení ve výchově - učení, ve škole, v rodinách. Zkušeností mám docela dost a moji bývalí žáci jsou už dospělí lidičky i s rodinami, takže vím i to, jaký kdo byl, když byl žáček a jak to probíhalo dál, s mnohými jsem v kontaktu, znám jejich osudy /dodávám to kvůli Tvé argumentaci, jak popisuješ různé chování - vylomeniny v dětství a serióznost v dospělosti/. Samozřejmě žádný patent na nic nemám, zkušenosti mám pouze ty "své", jako i každý - nikdo neobsáhne nic globálně. Svůj pohled vzhledem ke svému věku /event. zkostnatělost, nepružnost... ./ i k tomu, že se považuji za dost konzervativní, konzultuji, prověřuji, kontroluji - mohu konstatovat, že vidím zřejmě věci dost reálně. Víš, mohla bych popsat spoustu konkrétních situací, ve kterých se dnešní děti chovají nepochopitelně /bllllllbě, tupě, neslušně, neinteligentně, bezohledně atd./, což v takové míře nikdy nebývalo. Malý příklad: velmi mne šokovalo, když v autobusu, který byl plný sedících 13 - 16 - 17 letých studentů požádal stojící starý pán ve věku asi 70 let /až za jízdy, nikdo z hluchých a slepých a tupých mladých lidí mu neuvolnil místo, nikoho to samozřejmě nenapadlo ANI VE SNU/ o uvolnění místa z toho důvodu, že je po operaci nohy /kulhal už při nastupování/. Na výzvu nereagoval nikdo, nikdo nehnul ani uchem, nikdo se nestyděl, nikdo se neozval, nikdo se pána nezastal - ani ze stojícíh "starých", mlčel každý jako ryba. Až já - též stojící, místo mi neuvolnil taktéž nikdo /za mého mládí TOTO NEEXISTOVALO!!!!/ - nahlas přes celý autobus jsem zopakovala požadavek pána, poté vstala dívenka, která seděla hned vedle něho. Zřejmě ho předtím "přeslechla" nebo co - slyšela až mne, která jsem to hulákala ze zadní části autobusu. No, mělo to i pokračování, nepopisuji dál. Nejsem přívrženec tělesných trestů, ale jsou situace, když bych řekla, že by lepanec přes hubu byl namístě... ..Je určitě zbytečné rozebírat, kde je asi chyba, kdo kazí - zda učitelé anebo rodiče. To je jedno. Je to prostě blbý.
K tomu, co píšeš o svých zážitcích ze školy, nemohu nic říct. Já jsem nic takového nezažila. Resp. event. pocity křivdy, které jsem určitě z něčeho měla, už po čase vybledly a zůstala podstata. Vše má víc stránek. Nesnášela jsem například, když mi máma přikazovala: co jsi začala, musíš i dokončit, nepouštěj se dříve do ničeho dalšího /ruční práce např./, než předchozí nedokončíš. Pilo mi to krev... .ale odporovat nemělo smysl. Dnes vidím, jaké to je, když toto děti neznají - u ničeho nevydrží, co vyžaduje trocha námahy, nedotahují věci do konce, neumí makat, hledají u všeho pouze zábavu, nad jakýmkoli malým množstvím úkolů naříkají. Ještě příklad: vím o případu, kdy rodiče na třídní schůzce /první stupeň ZŠ/ odhlasovali, aby jejich dětičky nedostávaly domácí úkoly - učitelka byla namydlená /PaeDr, rodiče si mohli olizovat všech10 prstů, kvalita - namísto toho do všeho kecali, ve třídě nevychovanci, "vytunelovali" učitelku... ./.
Určitě mohou nastávat krajní situace, které popisuješ /zalepování pusy atd/, ale důležité je podle mého názoru, aby se kvůli tomu všechno nepřehouplo na opačnou stranu taktéž do nějaké absurdity, do krajnosti - což se děje.
Nic k tomuto už nedodám, víc sem ani nepřispěji, mám v tomto naprosto jasno, vím i to, že je zbytečné vysvětlovat alarmující stav věci těm, kteří to blíže neznají - bude třeba fakt počkat si na výsledek, pak každý sám uvidí k čemu varování přišlo včas, ale marně - třeba v tom bude i nějaké pozitívum - čehož já se už určitě nedožiju.
Jo, mimochodem, spomínaná moje bývalá žákyně v Belgii učí, vyprávěla mi o tamním školství a zážitcích se žáky - hrůza!!!!!Prý např. zažila už situaci, kdy jí žák chtěl dát do zubů /facku, ještě se to dá říci i jinak... / - stál před ní a napřahoval. Její kolega nosí sebou denně jakousi pálku jako obranu před případným fyzickým napadením od žáků - což prý reálně hrozí.
Takže - asi takto to je. V pořádku to URČITĚ NENÍ!!!!!
Ale nikoho nepřesvědčuji, kdo nevěří, ať zkusí sám - jsou i takoví, co mají "spasitelský syndrom", který je jim ... .platný, protože neznají terén a kecají do něčeho, čemu opravdu nerozumí a nechtějí brát v úvahu jiný názor, jen ten svůj. Tak už pomlčím, mudrujte. Srdečně zdravím
 
Maty
26.06.10
09:52
Nereg.

IP: .*
anelie, asi se dostávám do situací, které mne nějak nepobuřují..
Mám např. problém s otvíráním pet-lahví a tuhle jsem oslovila jakéhosi "skejťáka", jestli by byl tak hodný.. No, měl tam kamarády a samozř. se předváděli : "Tak se ukaž, vole, pani, on posiluje.." atd. Zasmála jsem se a poděkovala. Člověk se pobaví při těchhle opičkách, vždyť i my jsme byli v tom věku a nějak jsme provokovali. Za našich dob jsme zdravili pomalu i sousedovic psa, protože soused si chodil stěžovat do školy a udával děti. A rozhodně jsem nežila v nějakém jiném světě. Spíš mě napadlo přísloví "S čím kdo zachází, s tím taky schází", tedy, budu-li mít o něčem špatné mínění, tak si to k sobě taky přitáhnu, aby se mi to potvrdilo.

Jak jsi napsala, že se máš teď dobře, tak Ti přeji, aby Ti vše vycházelo jako dosud (a když to bude ještě lepší, určitě se zlobit nebudeš..). Není nad spokojenost sama se sebou, pak se člověk dívá i na okolní svět veseleji..
 
anelie.
26.06.10
13:13
Nereg.

IP: .*
katarina: doufam, ze jsem te nijak nenastvala, je fakt, ze ja dnesni mladez znam akorat tak z tramvaje, kterou jezdim do prace:) Ja jsem se akorat zamyslela nad stylem vychovy ve skolach, jaky ve me ten tehdejsi zanechala pocit ve srovnani s tim dnesnim, tedy pred cca deseti lety. Samozrejme, ze nic neni dobre, pokud to zachazi do extremu.

Jeste bych dodala neco k tomu prenechani sveho mista k sezeni starym. To, co jsi psala o tom sedmdesatiletem panovi je samozrejme neomluvitelne, ale zase si nemyslim, ze by to bylo pravidlem.

Psala jsi ale i o tom, ze deti nepousteji si sednout ani osoby tveho veku, a ze to za tveho mladi neexistovalo. No, ja nevim, kolik je ti let, ale myslim, ze tady se asi trochu posunula ta hranice posuzovani toho, kdo je vlastne "stary". Ja treba taky lidi, co maji kolem padesatky, nepoustim sednout, pokud nejsou napr. o holi apod. Proste mi na to neprijdou jeste dostatecne stari, a taky, kdyz jsem jim parkrat sve misto nabidla, tak ho i kolikrat odmitli. A tohle vidim i kolem sebe, spousta mladych sedi, ale kdyz to nekdo fakt potrebuje, tak je nekdo pusti si sednout.

Na druhou stranu si pamatuji, jak mi kdysi, kdyz mi byo asi 12 let, nejaky chlap ve vlaku nadaval, proc nepustim sednout nejakeho dvacetileteho muze. A jiny pan mu rikal, prosimvas, proc by ho mela poustet sednout, kdyz je takovy mlady. No ale ja uz jsem byla za toho rozmazlence, co nepousti starsi sednout:)

Maty: dnesni pubertaci jsou proste takovi, ja se nad tim smeju, jak napodobuji pri mluveni pohyby raperu a tak:) Ale pak i potesi, kdyz vidim, jak jeden takovy nema problem pomahat nejakem opilci, co lezel na zemi, si sednout na lavicku. To by kazdy neudelal:) Ano, ja se mam dobre, a zda se mi, ze za nas "vnitrni stav" si muzeme vic my sami nez nejake horoskopy:)
 
Katarína
26.06.10
20:33
Reg. před 2016

Anelie: nenaštvala, vše O.K., v klidu. K současnému generačnímu tématu mám opravdu hodně - konkrétní zážitky, mnoho, ale už pomlčím.
 
Teoretik
27.06.10
12:34
Nereg.

IP: .*
Anelie, nesmíš věřit všemu, co vidíš v televizi a co víš jen z doslechu. Ale. Kdybys např.na tu televizi řádně koukala/a vezmu to z jiného pohledu/ a porovnala tuto realitu minulosti např. s filmy americkými, francouzskými, německými z téhož období tak ono to v těch autech, oblecích a záběrech z měst bylo skoro stejné. To že technický pokrok za posledních 20 let udělal velký skok asi nedoceňuješ. Věnuj proto, chceš-li být spravedlivá, trochu více času, když ještě nemáš dítě, ale zase máš dost času, dovzdělání. Ona i za našich časů, když chtěl být člověk trochu v obrazu díla, tak si poslechl český rozhlas, Hlas ameriky a Svobodnou Evropu. Teprve když si to dal dohromady dospěl pro sebe k určité znalosti. A dnes to funguje stejně. Ani ten Blesk bych občas nevyloučil. Že se to nenosí, ale chytří to dělají ač nepřiznávají.
 
anelie.
27.06.10
14:29
Nereg.

IP: .*
Teoretik: tak jsem si jeste nekolikrat pozorne precetla sveprispevky k tomuto tematu a porad moc nechapu, proc svuj prispeve k smerujes zrovna na me.

Napriklad tva veta: "Kdybys např.na tu televizi řádně koukala/a vezmu to z jiného pohledu/ a porovnala tuto realitu minulosti např. s filmy americkými, francouzskými, německými z téhož období tak ono to v těch autech, oblecích a záběrech z měst bylo skoro stejné." ke ktere casti mych prispevku se to vztahuje?


Spis premyslim nad tim, co te vede k tomu, napsat mi takovy povyseny prispevek, ve kterem me jemne upozornis na nedostatky v mych znalostech a das mi par rad do zivota vcetne toho, co bych mela delat ve volnem case. Treba si z toho neco vezmu k srdci...
 
« zpět \ Přidat komentář

Online výklady ZDARMA:
Karty Archandělů
Kam směřujete a jaký je celkový pohled na váš osud?
více...
Metoda zvaná "Osudová"
Blízká budoucnost z hracích karet.
více...
Cyklický horoskop
Vliv přírody na osobnost podle cyklického horoskopu.
více...
Články o drahých kamenech
Přečtěte si zajímavé informace ohledně čištění, uchovávání apod.
více...


English: Magizzle.com

Po polski: Mojeczary.pl

Auf Deutsch: MeineMagie.de

Kontaktní informace a informace o reklamě. Používáním šlužeb našeho serveru se zavazujete souhlasit s podmínkami provozu. Prostudujte si prosím naši Ochranu osobních údajů.

 
Líbí se vám věštírna? Doporučte nás svým přátelům! :)