English: Magizzle.com / Deutsch: MeineMagie.de
Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi podmínkami a s použitím cookies pro přizpůsobený obsah a reklamy. Více informací.
Dnes je sobota, 20.4.2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.
Věštírna - horoskopy a věštby online
Dnes je sobota, 20.4.2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.
Keltský horoskop
Keltové připodobnili podstatou člověka k vlastnostem stromům.
více...
Numerologický rozbor jména
Zajímá vás, co o vás prozradí vaše jméno?
více...


facebook
Přihlášení / registrace
jméno:   heslo: 
registrace / vložení kódu

Diskuzní fórum

zpět Přidat komentář k "Církev".
Jméno :

Zpráva:


Upozornění:
  • Není dovoleno vkládat placené nabídky na cokoliv. Vložení placené nabídky bude mít za následek smazání příspěvku, opakové vložení pak zrušení přístupu. Pro osobní prezentaci používejte výhradně náš katalog.
  • Pokud budete vkládat příspěvek jako nepřihlášený uživatel, zobrazí se Vaše IP adresa u příspěvku.
    Tato funkčnost je zavedena pro odstranění SPAMů. Děkujeme za pochopení.
  • Administrátoři si vyhrazují právo mazat komentáře, které se dají považovat za spam, tj. nepřináší žádný další obsah, jsou obtěžujícího charakteru nebo se zjevně jedná o klamavou reklamu na cizí služby. Posouzení pak leží výhradně na administrátorech.
  • Vložením příspěvku souhlasíte s pravidly fóra.

Církev

kelišová
18.03.10
10:32
Nereg.

IP: .*
Ahoj všichni !
Všude ve sdělovacích prostředcích se teď propírají skutečnosti o zneužívání dětí církevními hodnostáři .Celé Irsko , Německo a další země udávají nespočetné případy zneužívání dětí .
Vede mne to k myšlence , že církev potřebuje změnu - a ta změna je třeba už docela dlouhou dobu - například - je nutný celibát u kněží , kteří jsou bezesporu stále muži ovládání hormony , taky nevím - proč by nemohla uznat užívání antikoncepce ženám ... ...
Znám jeden zajímavý příběh z doslechu , jak jeden mladý a fešný kněz nastoupil na faru a mladé děvčata se předháněla , která u něj bude dělat hospodyni .Když to jedna z nich "vyhrála " , začalo se šeptat po vesnici , co že se tam asi na faře děje ( ono se opravdu dělo ) a pan farář si pro své ovečky připravil zajímavé kázání - řekl všem , že on je mladý muž plný síly , že neví , proč by měl být sám , že je na rozdíl od jiných té oné osobě věrný ( jen děti jim vychovávala nějaká teta z jiné vesnice) a pak veřejně označil všechny nevěrníky , sedící v tu dobu v kostele - to asi muselo být pozdvižení - až se prý některé zvedly a utíkaly z kostelíka pryč .A pak byl klid ... ... .
Myslím , že by ten svůj přístup měli katolíci změnit ... ... ... ..
A pak choďte do kostela na mše , k takovým knězům - oni zradí svého Boha i své ovečky - neskutečně jim ublíží a vyšší církevní hodnostáři , když už něco takového řeší , tak to smetou pod koberec , aby náhodou a tamti mohou ubližovat pod rouškou spravedlivé víry dál --- šílené ...
 
anelie.
19.03.10
07:39
Nereg.

IP: .*
kelisova: ber to tak, byt knezem je povolani jako kazde jine, najdes tedy lepsi i horsi kneze, to ze je nekdo knez, jeste neznamena, ze je svaty, i mezi nimi jsou lide se sexualnimi uchylkami, a nekdo je zvlada hure, jiny lepe. Na vysce jsem se parkrat potkala s nekolika studenty "v seminari", cili budoucimi knezi, a nekteri v Boha ani neverili, spis je to vic tahlo k budhismu apod, jenze, ono neco vystudujes, a pracovat musis.. i tak to obcas je. Netvrdim tedy, ze jsou vsichni takovi, muj byvaly spoluzak ze zakladky je knezem a pral si jim byt snad uz od prvni tridy:)

Jinak mas pravdu, urcite to zneuzivani ma co delat s celibatem, sexualni pud se zvlada spatne. Mnohokrat jsem se setkala s nazorem, ze omezovani lidske sexuality je nastrojem na ovladnuti lidi, protoze se v cloveku potlaci to nejsilnejsi. Cirkev nam to ukazuje velmi nazorne, sex byl po dlouha staleti hrichem (ostatne i zenou samotnou bylo opovrhovano, protoze je to ona, kdo muze k tomu hrichu svadi) a sex byl mozny jen za ucelem plozeni deti. Az dnes cirkev zacina menit nazor a rika, ze sex mezi manzeli je posvatny, ovsem pozor, bez antikoncepce, samozrejme, je treba plodit deti! Takze vlastne k zadne zmene nedoslo, porad je to pouze za ucelem plozeni deti, protoze ani prerusovana souloz neni povolena.

Pritom samotna Bible manzelum povoluje, aby v podstate soulozili kdykoliv na to maji chut, viz Korintskym 7. kapitola, "Zena nema sve telo pro sebe, ale pro sveho muze, podobne ani muz nema sve telo pro sebe, ale pro svou zenu. Neodpirejte se jeden druhemu, leda se vzajemnym prikazem a jen na cas, abyste byli volni pro modlitbu. Potom zase budte spolu, aby vas satan nepokousel, kdyz byste se nemohli ovladnout" Tohle sice neni prikaz, ale ustupek, pro ty, kdo byt v celibatu nezvladnou, coz je vetsina lidi. "Je-li jim zatezko zit zdrzenlive, at vstoupi v manzelstvi, nebot je lepsi zit v manzelstvi, nez se trapit".

A urcite by se to dalo vztahnout i na kneze, proc je treba spojovat touhu priblizeni se k Bohu celibatem? Ve skole nas ucili, ze celibat byl ve stredoveku knezum narizen proto, aby se nezmensoval majetek cirkve (kdyz knez nema deti, nema kdo dedit... )

Podivejme se na vychodni uceni, jak se stavi k sexu, je to kolikrat oslava zivota, oslava zenstvi ci muzstvi. Viz tantra apod. Dokonce ani islam nezna pojem hrisne Evy a sex (v ramci manzelstvi) je v nem v podstate aktem uctivani Boha, a oproti tomu, co se deje v islamskych zemich dnes, se ani nevyzaduje, aby zena rodila jako jako na bezicim pasu, protoze antikoncepce je povolena.

Jak maji katolici zmenit svuj pristup, kdyz chodi do kostela na kazani, veri tomu, ctou knihy o tom, jak se ma chovat spravny krestan... Vzdyt jen kolik silne vericich povazuje za svou povinnost tzv. odrikani si telesnych tuzeb, pritom si myslim, ze by nemelo jit o nic jineho nez o to, abychom meli sve touhy pod kontrolou, tedy stridmost v zajmu zachovanis i dobreho fyzickeho i psychickeho zdravi...

At si chodi na mse, oni nejsou zodpovedni za chovani kneze, zda je knez uprimny, to je mezi nim a Bohem, pokud jsou krestane uprimni a maji ciste srdce a mse jim pomaha v duchovnim zivote, proc ne, v ritualech je velka sila.
 
anelie.
19.03.10
07:42
Nereg.

IP: .*
omlouvam se, ve tretim odstavci ma byt "leda se vzajemnym souhlasem" (ne prikazem).
 
kelišová
21.03.10
07:48
Nereg.

IP: .*
Děkuji Ti Anelie za odpověď , já jsem si tedy myslela , že když jde někdo na kněze , že to bere jako poslání ne jako zaměstnání . Tedy aspoň by to tak asi mělo být ... .Studovat na kněze už asi musí být i s vědomím příkazu celibátu ... student si to přeci může i rozmyslet ...
Taky by bylo zajímavé zjistit a srovnat " statistická čísla " - kolik v jakém zaměstnání se vyskytli pedofilové . Nevím nakolik by bylo toto číslo zjistitelné , neb mnohé případy zůstanou utajeny ( v každé sféře )
 
Katarína
21.03.10
08:39
Reg. před 2016

Původně jsem se nechtěla k tomuto tématu vyjádřovat. Církev je pro mne zlo a tento názor nezměním - nepotřebuji ho ověřovat diskusí a nemám pocit, že svým názorem přispěji k čemukoliv na diskusi. Znova jsem si teď četla příspěvek Merit na vlákně o elitním střelci - i diskusi k tomuto tématu.
Jsou tu určité podobnosti, hledání skutečných hodnot, moc peněz - proto přece jen připísu pár myšlenek.
Podle mého názoru je to opět o tom, že ve všech lidech, v nás všech, jsou přítomny všechny lidské vlastnosti a je na každém z nás, které posilujeme a které necháváme "zakrnět". Je to o míře cti, poctivosti například.
Církev je POLITIKA. Politika je moc, moc jsou peníze, peníze a moc = způsoby, jak manipulovat s ostatními, ovládat je - a toto je obrovský magnet ... ..
Pokud by byl kněz čestný a objevil v sobě, že není schopen dostát církevním předpisům, například i ohledně celibátu /který je evidentně proti přírodě/, měl by mít sílu říct "končím" a stát se obyčejným človíčkem, žít život na jiné pozici, nežli kněžské.
Pokud volí to, že zůstane a přetvařuje se, že je "svatej", lže všem, lže sobě, lže své církvi, svému bohu. Čemu pak skutečně věří? Proč zůstává? Pro pozici, pro moc, proto, aby nadále mohl být v nadřazené pozici vůči svým "ovečkám", atd. Přitom je malej,slabej, mini, který si hraje na velkého, silného. Je to obyčejné divadlo a faleš.
Je to kolem nás úúúúplně všude, nejen v církvi. Jakmile je člověk takového druhu třeba i pouhým vrátným, který rozhoduje, kdo do objektu vstoupí a kdo ne, už svou "moc" a nadřazenost těm, kteří chtějí projít, ukáže.
Je to o lidské malosti, trpaslictví, které zvítězilo nad šlechetností a ctí.
Boha můžu mít v srdci a nemusím to prokazovat nikde na veřejnosti, nemusím o tom promluvit ani slovo, nemusím se sdružovat do stáda věřících, nemusím tím ukazovat, že se zařazuji mezi ty jedině ušlechtilé věřící se značkou kvality, kteří opovrhují "bezvěrci". Církev já ne!!!!
 
Katarína
21.03.10
08:44
Reg. před 2016

Ještě dodatek: Není třeba být ani "věřícím". Kdo vyznává dobro a lásku, Boha v sobě má - ve všech koutech zeměkoule.
 
anelie.
21.03.10
13:12
Nereg.

IP: .*
kelisova: zakladatel skautingu Powell byl pedofil. Znamy pohadkar Hans Christian Andersen taky. Coz ale neznamena, ze zneuzivali deti. Rika se, ze pedofilove, kteri dokazi zkrotit svou touhu, se stavaji nejlepsimi vychovateli, protoze vyborne rozumi detske dusi. Coz asi nebyl pripad techto cirkrvnich hodnostaru. Ale dobre jim tak, konecne budou pykat.

katarina: mozna by bylo lepsi ten celibat proste zrusit. Protestantsti pastori ho nemaji. Nekde jsem cetla, ze je to blbost vzdat se sexu a transformovat ho v neco jne, jako napr. v lasku k Bohu. Potlacovany sex vyvola pouze negativni pocity, agresivitu apod, a tyto potom muzu transformovat v neco jineho, ale ne sexualni energii, ktera je sama o sobe cista. Treba je to pravda. Jeptisky pry driv musely obcas odchazet z klastera kvuli tomu, ze se jim zjevovala nadherna muzska postava, ktera je svadela:)

Cirkev spojena spolitikou... to se tyka vsech velkych nabozenstvi. Docetla jsem se, ze zadne z velkych nabozenstvi by se nedockalo sve dnesni slavy, kdyby ho od pocatku nepodporovala skupina vlivnych a bohatych lidi, a at jiz je to krestanstvi nebo budhismus.
 
Katarína
21.03.10
17:21
Reg. před 2016

Anelie: Jsem vychovaná jako protestant, pastora s rodinou jsem zažila. Nemám nic proti nim osobně. S celibátem anebo bez: Církev - jakákoliv - je nástrojem pro omezení lidí, hromadně šněruje do určité podoby. Některé věci nutí dělat, například proto, že je to tradice. Nelze vybočit, nelze oponovat. Různé církve se mezi sebou žerou, kvůli různému náboženství a víře se lidé vraždí, všechno je zneužitelné a zneužité. "Ve jménu Boha" se činilo a činí spousta takového, co s Bohem nemůže mít nic společného. atd., nerozšiřuji. Mám prostě averzi.
V Belgii mám svou bývalou žákyni, je tam vdaná, manžel zlatíčko.
S taktikou rodičům na zamezení kecání neříkat všechno - vřele souhlasím. Já jako rodič praktikuji totéž - nevyptávám se, nechci - nemusím - vědět detaily, stačí mi více-méně znát situaci "obrysově", pokud je vše v normálu. A každý může pak takto žít "svůj život". Kdyby byla "krizovka", jsem na příjmu a v pohotovosti - pomohu, pokud je třeba, dokud žiju. Samozřejmě - všechno má své klady a zápory. Ale v situaci, kdy jsou děti daleko, není toho moc na výběr. Tví rodiče jsou určitě "po Tobě" a kecat do života si nechají právě tak, jako Ty... .Je to hezké, co cítím z Tvých písmenek: máte mezi sebou lásku a porozumění. Dálka na tom nic nezmění. Srdečně zdravím
 
Katarína
21.03.10
20:26
Reg. před 2016

Anelie: Zjišťuji, že můj příspěvek obsahuje i poznámky k jinému tématu - omlouvám se. Snad to neva... .
 
anelie.
23.03.10
21:27
Nereg.

IP: .*
Katarina:
 
Laburnum
07.04.10
01:51
Reg. před 2016

Rada by som sa vas opytala:mozem sa zapojit do diskusie?Pretoze moj prispevok bude trochu iny. Ale vzhladom na nedostatok casu nemam cas cakat. Snad to teda prezijete
chcem vam ukazat svoj pohlad... pohlad mladej katolicky,vychovanej v silnej viere... mozno uz teraz vas to odradza,ale mozno sa prekvapite
aspon trosku sa napojim:co sa tyka knazov a celibatu- uz v poslednej dobe ma to naozaj trapi(totiz sa to tyka aj nas veriacich),pretoze naozaj co sa deje s tou pedofiliou a zneuzivanim-vsetko suvisi s celibatom, nedavno som sa o tom rozpravala s priatelom a aj rodinou... dokonca aj babka,ktora je silne veriaca uznala,ze je chore,aby knazi zili v celibate,ked predsa sme v modernej dobe a tiez su to ludia... .dnes je doba ina,kedysi neexistovalo nieco ako antikoncepcia a preto bolo vela problemov a samozrejme z toho sa to odvijalo,ale dnes sa da vsetko regulovat... ako ste spominali,ked protestantskí knazi a aj evanjelici knazi neziju v celibate,preco katolicki hej?No ide o majetok,ale ked sa to vyriesilo u evanielikov,preco aj nie tu?... vela otazok a malo odpovedi... hovorim,ze vela je ukryte vo vatikane,vraj aj nejake tie tajne evanjelia- co v nich je? Priatel mi omiela jednu vec,znamu aj z Da Vinciho Kodu, a to ze Jezis nemusel zit v celibate-preco by aj?... .ze mal zenu-a to mozno prave Mariu Magdalenu?Vsetko len v otazkach... ved nakoniec,teraz som bola 5 dni po sebe v kostole... citalo sa evanjelium p zmrtvychvstani Jezisa a cosi ma zaujalo... .k hrobu bezali 2 apostoli... jeden bol Peter a s nim "druhy apostol",ktoreho Jezis ta miloval... .dalej sa spominalo ze (doslovne)"druhy apostol"dobehol ako prvy... atd... atd... preco nenapisu jeho meno,ked dobre vedia ktory to je(lebo vedia ze ho Jezis miloval,vedia i identitu),... .a tu si davam otazku,co ak v povodnom evanjeliu bolo meno a to meno bolo zenske?Preco nemohla byt apostol i zena? "Druhy apostol" je muzskeho rodu,ale to moze byt tiez zastierka...
nejdem sa v tom dalej sprtat... mozno trepem,ale nejak sa mi to nezda... navyse asi ste poculi,ze Jan Pavl II. pred smrtou chcel este zrusit cedlibat knazov,no nestihol, a ktovie co mal este v plane
Hej no a moj postoj k viere,myslim ze je dolezity... mam istu skusenost a velmi ma to trapi... .potrebujem s o tom s niekym poradit,ale s knazom zrejme nie-co uz knaz o tom vie,ked vztah nezaziva?... odmalicka ma vychovavali vo viere,najma babka... a treba zachovavat predmanzelsku cistotu,co zachovavam... ale to aby sa clovek za to hanbil v dnesnej dobe! ... teda viaceri sa hanbia,preto radsej o cistotu pridu,aby boli in... .to moj pripad nie je,lebo podla mna je chore,ze dnesna mladez sa pari,ako potkany... .vazne je to hrozne a nepaci sa mi to,preto aj dodrzujem cistotu az do manzelstva... lenze na ten moj vek sa mi to uz tiez nezda-pretoze je to asi tiez extrem... kedze doba je ina... clovek dlho studuje-nie je cas na svadbu a manzelstvo,pretoze treba sa zabezpecit,tak to potrva mozno do 30tky-a teraz dodrz krestanske pravidla... a to sa mi nepaci,ze cirkev odsudzuje predmanzelsky sex,ved co ak sa ti ludia lubia?Kamaratka to neriesila a isla sa z toho normalne spovedat- knaz ju vyhodil zo spovedelnice, nasledne i jej priatela... tak sli k inemu,ten ich rozhresil... ale ako ist na spoved so sustavnym strachom,ze sa clovek strapni,alebo ze ho sprdnu na uplne zatratenie???A navyse... .mozu to obaja ludia,ktory spolu zazili intimne chvile v uprimnej laske skutocne olutovat,ked to lutovat nechcu???V spolocnosti rovesnikov sa zmietam v tychto otazkach... lebo ako slusne a nabozensky vychovanu ma to trapi... vela ludi chodi do kostola a pritom to porusuju,pre istotu na spoved sa vykaslu... ale zijeme len raz,zajtra tu byt nemusim... prosim mate nejaku skusenost alebo nieco,co mi to aspon trochu objasni???
 
kelišová
07.04.10
16:49
Nereg.

IP: .*
Ráda Tě vidím Laburnum , Ty máš co říci vždycky , holka !
Mám jen trošku času , ale musím Ti říci , vždy jednej podle sebe , svého nejlepšího vědomí a svědomí , jestli se zamiluješ , ber život celistvý .Sex až po manželství je blbost - co když si pak nebudete vyhovovat , budeš celý život s člověkem , co Tě nebude ani trochu vzrušovat ??
Jinak jsem si myslela , že kněz Tě má vyslechnout a dát rozhřešení a né moralizovat a navíc vyhánět z chrámu - myslela jsem , že by měl umět pochopit , poradit , prostě trochu jako psycholog - když už tak působí při kázání ... .
 
Weiterinka1
07.04.10
22:17
Nereg.

IP: .*
Laburnum: Sex ... sex a to, jak by se měla chovat při něm, možná i pak ... křesťanská žena ... . ? Sex ... a vina v kontextu morálky? Nevím zda Tě naprosto plně chápu ... Jde Ti prozatím jen o sex? Ano, pokud s někým je sex ... co mluvit hned v dnešní době o dětech, že? Takže .. sex jako příjemný tělocvik? Takové rozšířené poznání? Ano .. to určitě je! Je to prostě tvořivé ... . až tak moc, že to církev zakazuje pomalu i v manželství ... někde .. někdy .. někomu. No ... a co sex a Ty? Líbí? Pak není co řešit .. Vina? Kocovina? Hřích? Co z toho je potom? Muž má svoji roli ... žena též .. Četla jsem o tom, že po styku až sedm let trvá energetické napojení ... a teprve pak uhasne. Čím víc spojení ... tím víc vysílení ... a energetický binec. Prostě ... všeho moc škodí. Celibát je také krajnost ... . tedy .. z mého hlediska.
Ale zpátky ... píšeš také o možnosti, že Ježíš tělesně poznal ženu ... Hmmm... bomba! Ale pro koho? Myslím, že pro katolickou církev, že? Ale jinak ... oč by měl být kvůli tomu tzv. horší? Nebo Jeho učení? To by znamenalo jeho slabost, lidskost ... či co? Připadá mi to, jako myšlenka, že i starší lidé mají sex ... obojí je jaksi pro někoho ... . troufalé? Myslíš, že Ježíš s prožitkem sexu či bez něj by Tě soudil jinak? Myslíš, že by měl více, stejně či méně pro Tebe a jiné pochopení? Taková úvaha .. jestliže se zrodil v lidském těle .. proč ne i proto, aby toto zažil? Ano .. sex je sex ... a nemusí se krýt s Láskou ... které je více druhů ... .
Cítím z Tvého psaní napětí ... naléhavost ... Víš, mohu Ti dát rozhřešení ... třikrát Zdrávas a jednou Otčenáš ... ale pokud v sobě budeš mít stín pochybností budeš si přát tzv. větší trest a já budu sama třeba Papež ... nepomůže to .. a sama se budeš mít chuť nějak potrestat ... aby se učinilo za dost Tvé výchově .. že ne? Aby to bylo tzv. čisté ... Víš ... to jsou spíš ovládací rodinné programy ... Bůh takový není ... . Jejej ... to by jsi se myslím až smála, jak by jsi se cítila svobodná ... a divila se, že Ti dovolí daleko víc, než si dovolíš sama sobě :-) natož okolí ...
Kněží také nejsou jeden jako druhý ... a přece ... určité míry manipulace přenášejí dál ... bez ohledu, jaký následek to má ... a dějinami se nese ... a proč se to nedělá? Protože ... neptej se, je to fuj! Protože je to hřích! A proč je to hřích? Protože to hodné holčičky nedělají ... protože se to nesmí! A co všechno hodné holčičky nedělají? Hloupě se neptají a Ty se také neptej! A už je skoro jedno, že hřích je číst určitou knížku, lézt po stromech, chtít být lékařkou ... Laburnum, asi zjistíš, že nakonec vezmeš svoji zodpovědnost za své konání a nebudeš hledět na názory kohokoli ... a budeš mít sílu obhájit své počínání před Ním. Tam s Tebou nebude kněz, matka .. nikdo takový ... jdeš sama za sebe ... a víš, jaký vztah máš k Němu. Hranice ... nastavuješ si je už teď ... jednou si je posuneš tam ... . pak je třeba zpevníš .. posuneš onde ... a pak je necháš jen pomyslné ... . ano, určitou hranicí je třeba Desatero ... a už jsme i u morálky, že? Božínku, jak se mají Ti, kteří o Bibli ani neslyšeli ... . by si mohl ledaskdo pomyslet ... . ale i tací mají své hranice, rozličná tabu ... viny ... .
Mno .. předmanželský sex? Jestli jsi přesvědčená, že si dokážeš svého partnera představit jednou i jako otce svého dítěte ... a on tuto myšlenku s Tebou sdílí ... jsem zajedno s Kelišovou ...
Vina ... ta se objevuje, když je něco špatně ... dítě neví, že je něčím vinné ... až mu to dospělí vtlučou do hlavy ... za vinou jde ruku v ruce manipulace ... .. a na co nám slouží manipulace? K upevnění moci! Ať už v jakékoli formě ... .
Prostě ... zvaž, komu se dáš ... . jestli jej dobře znáš! Láska je cit, může později i ublížit. Však už Život tak nějak znáš ... a stejně ... co budeš chtít Ty ... nakonec uděláš!
Laburnum, moc ráda tě čtu ... jsi fajn děvče a já Ti přeji na Tvé cestě životem hodně štěstí, radosti a aby jsi měla lásku v srdci i v očích!
P.S. No řekni, zač by stál takový kněz, který by neprávem zarmoutil takové děvče, jako jsi Ty? :-)
Srdečně Tě zdravím!
 

Maty
07.04.10
22:41
Nereg.

IP: .*
Ahoj Laburnum, moc mě Tvé povídání zaujalo, i když nepatřím k oficiálně věřícím, cítím jakousi opravdovost. Odvažuji si Ti napsat tři věci:

1. mé dětství bylo složité, ale když jsem mohla spát u vesnické babičky (z maminčiny strany), vždy mi přeříkávala " Andělíčku, můj strážníčku" a usínala jsem raz dva. Po víc jak 40ti letech jsem si na motlitbičku vzpoměla a byla velmi překvapená, že účinek je stejný.

2. vždy jsem byla udivená, že lidé, kteří dřív něco ukradli nebo někoho podvedli, šli do kostela ke zpovědi, tam jim bylo uloženo několikrát přeříkat určitou motlitbu a tím se vše smazalo. Nejsem zastánce dlouhých trestů v káznici, ale myslím si, že lidé si na zpověď zvykli aniž by to v nich zanechalo nějaké poučení. Nebo se mýlím?

3. nedávno jsem vedla docela dlouhý rozhovor s věřící polskou lékařkou (katoličkou), převládalo téma "umělé oplodnění" (po úspěšném oplodnění se ostatní embria hodí do kanálu) a "eutanasie" (existuje spousta možností, jak utišit bolest až po umělý spánek a při návštěvě blízkých člověka opět probrat, tím se může zmírnit utrpení při čekání na případnou vhodnou léčbu). Tento jiný úhel pohledu mne velmi zaujal, protože je to o úctě k životu.

Asi jsem přímo neodpověděla na Tvoji otázku, jen si myslím, že nezáleží na tom, co si myslí mé okolí o mně nebo jaká je doba, ale co cítím já, že je pro mne dobré, čeho si vážím, co má pro mne nejvyšší hodnotu (ostatní mohou mít jiný názor, ale oni zase nežijí můj život).. Měj se hezky.
 
Laburnum
08.04.10
00:34
Reg. před 2016

ahojte,tak pff,tazko sa mi to citalo,bo teraz neviem ako zacat... Weiterinka-tiez mas vela otazok ako vidim... ja nemam problem,ze by som nevedela,co chcem... som rozhodnuta co dalej v tychto veciach... ale co s tym,ked partner nalieha ... a aj prave preto sa o tieto veci zaujimam,lebo stale o tom pocuvam dookola... neviem comu verit-aspon v cirkvi... .na jednej strane pocujem,ze je to cele podvod atd... ale na druhej,nemozem take nazory stravit,lebo odmalicka sa opieram o nabozenske hodnoty... budem este musiet porozmyslat nad vasimi prispevkami... .Maty-prave ma napadlo o tom umelom oplodneni... viem o jednej zene,co nemoze mat deti... s manzelom ale dieta chcu mat... vraj je tam daka chyba-podrobnosti uz neviem,ale umelym oplodnenim to pojde... takze ako moze viera taketo daco zakazovat,ked vlastne ti ludia chudaci nemozu mat dieta?Adoptovat si nejake?No snazim sa vcitit do ich situacie... podla mna,ked je moznost mat vlastne dieta,moze sa niecomu takemu ina moznost vyrovnat?... posnazim sa napisat,ale este musim podumat
 
Maty
08.04.10
07:59
Nereg.

IP: .*
Laburnum, otázkou je, proč ženě není dovoleno přirozenou cestou otěhotnět s konkrétním mužem? Má s ním řešit jiné věci, než je založení rodiny? Má snad nejdřív pochopit něco ohledně sebe, aby mohla správně přijmout mateřství? Otázek je hodně a u přejícího člověka, který vše pozoruje, se objeví lítost se ženou a přání, aby vše dobře dopadlo. Jsou důvody viditelné a skryté. Věda sice člověku plní přání na fyzické úrovni, ale není v rozporu s duchovním vývojem?

Weiterinko, otázkou viny se zabývám od nepaměti a je pravda, že postupem času jsem ono známé : " Hoď kamenem, kdož jsi bez viny" zaměnila za : " Hoď kamenem, kdož jsi bez chyby", protože teprve nepřijetím sama sebe jako člověka chybujícího vznikají pocity viny. Takový člověk vyhledává chyby u druhých lidí, aby se uklidnil, že ostatní jsou přece horší než on. Myslím, že si to přinášejí z dětství, např. nadměrnou kritikou dospělých nebo nedostatkem lásky a pochopení dětských potřeb. Dítě si hodně věcí vztahuje na sebe ( maminka mi nadává, protože zlobím, a tak jsem špatný nebo: dostal jsem 5, jsem nejhorší).
 
kelišová
08.04.10
08:46
Nereg.

IP: .*
Ahoj holky !
Tedy musím reagovat na slova týkajících se umělého oplodnění (potrefená husa se vždycky ozve ) .
Lidí , co mají problémy s početím neustále přibývá - proč je najednou tolik klinik , jež se specializují na umělé oplodnění ??
Možná jednou budem rádi , že tato metoda existuje .
Ale k jádru pudla - kdo nezažil situaci , kdy lidé čekají na děťátko a nedaří se - není to moc příjemné - je to naopak velice flustrující - znám mnoho a mnoho žen , jež jsou teď šťastné s děťátkem díky umělýmu , ať to jsou sousedky nebo kolegyně v práci , vím o čem je řeč ... ...
Díky Laburnum za vcítění se s těmito lidmi
Adopce samozřejmě je také jedna z možností , ale taky to není jen tak - opět , kdo si to nevyzkoušel , ten stopro neví , jak to chodí ... .někdo má štěstí - dostane milé děťátko , někdo dostane milé děťátko a pak se ozve otec z vězení , že dítě chce - a považ ono mu to může vyjít - i takové případy se stávají .Trend - každé dítě má právo na svou rodinu - ANO , ale je tu ale - ne každé dítě je zdravé , né každé se bude vyvíjet normálně - tím chci říci , že pokud jsou budoucí rodiče s tímto obeznámeni proč ne , jsouz případy , kdy tomu nerozumí ,hyperaktivní dítě je pro ně tvrdým oříškem - někdy i velkým zklamáním ... ... Tím chci jen říci , že se chápu jakékoliv alternativy řešení tohoto problému .Každý z nás je jiný - každý volí jinak , neodsuzujme za to.
K Embryím - né každé embryo je životaschopné - další otázkou je od kdy považovat embryo za lidskou bytost - od počátku spojení vajíčka a spermie nebo až déle ?
Po úspěšném pokusu se embrya uchovávají zamražená pro případ opakovaní ... .šance na to , že embryo , které bylo zamraženo se začne v děloze rozvíjet je značně menší ... .
Další otázka - Bůh o tom ví , dává nám možnosti - ono i chirurgické zásahy , transfuze , prosté vytržení nemocného zubu jsou činy jež ovlivňují náš život ... .samotná léčba taky - přijímáš do těla cizí látky - prostě to by člověk nesměl nic , naprosto nic , aby tedy zůstal " čistý a přírodní "
Na jedné diskuzi jsem byla zděšena , jak lidé odsuzují děti , jež se pomocí této metody zrodily , bylo to jako hon na čarodějnice !
Pochází to z naprostého nepochopení ... ..Nikdo z těch lidí neměl žádnou zkušenost s tímto problémem .Ono odsoudit někoho pro jinakost je velmi velmi lehké... ... .
 
Maty
08.04.10
09:00
Nereg.

IP: .*
Keli, nikoho a nic jsem neodsuzovala, chápu možnosti a myšlení této doby, jen jsem se pozastavila nad jiným úhlem pohledu, který se zaměřuje na jiné chování.

Nemůžeme přece vše svést na Boha (že nám něco dovolí nebo umožní). Člověk je vybaven svobodnou vůlí a rozumem a je jeho volba, jakým směrem se lidstvo vydá. Důsledky, které se projeví třeba až za stovky let a nad kterými pak lidstvo hořekuje, jsou již poznamenány zásahem "Universa", tedy jak zaseješ, tak sklidíš. Ovšem příčinu již člověk nehledá.
 
kelišová
08.04.10
09:16
Nereg.

IP: .*
Maty - neřekla jsem , že odsuzuješ Ty
Jinak jsi fakt rychlá
Na Boha nic nesvádím , jen je to zase můj úhel pohledu a děkuju mu za ty možnosti , žít o pár desítek let zpět , tak už tady nejsem .
Co je špatné a dobré - toť věčná filozofická otázka .
 
kelišová
08.04.10
09:24
Nereg.

IP: .*
Maty : proč nemůže žena otěhotnět s určitým partnerem z hlediska duchovna - co když si uvědomit , že to není samozřejmostz , mít dítě a starat se o něj ?Co když mu má dát víc lásky a pozornosti , než kdyby to šlo hned ?
 
Katarína
08.04.10
09:30
Reg. před 2016

Píšete hezky. Mám jen chvilku. Včera jsem dostala upozornění na video "YouTube islamic colonization world CZ titulky". Předpovídá zánik některých kultur v důsledku demografického vývoje /výpočet, kolik dětí by se mělo rodit, aby kultury v jednotlivých státech přežily - ubýváme, prakticky zánik křesťanství/ - rozšíření islámu, zbývá 50 let. Mám pocit, že to sem zapadá - neplodnost, problémy s početím, kdy začít se sexem, Universum - lidstvo si svou budoucnot "zakládá", důsledky, důvody.
 
Weiterinka1
08.04.10
21:51
Nereg.

IP: .*
Laburnum: Ano, mám hodně otázek ... asi nebudu jiná. To víš, znám jen část pohádky - příběhu ... :-) Nějak mi u toho Tvého chybí někde napsané něco na ten způsob ... vím, že si mého vstřícného rozhodnutí bude vždy můj partner vážit ... takové očekávání ... .. To, že píšeš, že na Tebe naléhá ... hmm, to je hezké ... . když si o to neřekne, ví, že to mít nebude ... a svatba zřejmě holt nebude. A vůbec ... jaký má ke svatbě postoj on? Jestli to pro něho v podstatě neznamená nic ... či jen na hlavě ohlávka ... Ještě mě napadá ... a jak dalece je věřící on? Není to oddálení a přemýšlení vlastně o tom, že mu někde v koutku své duše nevěříš? Omlouvám se ... zase otázky ...
Maty:Hoď kamenem, kdož jsi bez viny" zaměněno za : " Hoď kamenem, kdož jsi bez chyby.
Sebepřijetí vše smaže ... ?Tenkrát v zástupu nebyli však někteří dnešní lidičky, kteří se i se svými vinami či chybami považují za dokonalost samu ... Tak se přijímají skvěle se vším všudy, že by ta příslovečná žena byla ukamenovaná natošup! Hranice posouzení vin a chyb :-) Jinak v ostatním s Tebou souhlasím ...
Ono třeba zplodit dítě jako tmel rodiny ... to je také pro to dítě úvazek, které s sebou toto nevědomě nese ... a paráda, další vina je na světě .. a dokonalost, když mu to někdo vmete do tváře ... a neštěstí, když to dítě vezme jako za svůj nezdařený úkol. A když dítě nevidí ani tu příslovečnou rodinu ... no řekněte ... chtěli by jste se do něčeho takového narodit? Je krásné, když vidí taková duše ostrov Lásky :-) Škoda, že těch ostrovů je zřejmě méně ...
 
Laburnum
08.04.10
22:48
Reg. před 2016

kelišová:tak to ma uplne zarazilo!!Odsudzovat este aj tie deti,ktore za to nemozu?Co su to za ludia?Urcite tam hovorili,ze tie deti vlastne mozu za smrt inych embrii,ktore by mohli zit?-kruty nazor... co keby ja som takym dietatom a pocujem takyto nazor?Ved to cloveka uplne psychicky zroni,zvlast ak je to male dieta...
Weiterinka1:tak ja viem,ze som to napisala vselijako... len ja v tomto nie som moc otvorena... ale tak,on je veriaci s tym,ze mas vsetky sviatosti,ako je birmovka atd.ale nechodi do kostola,za co ho neodsudzujem,ani ho nenutim... len viem,ze chyba je,ze jeho rodicia neviedli ku viere... sami na nu kaslu... to by ani nevadilo... len by som chcela,aby ma presvedcil,ze v Boha vobec veri... hovori,ze hej... navyse co sa tyka svadby... keby bolo na nom,tak sa hned so mnou ozeni,ze som jeho jedina a tak... len tento krok je nemozny,nakolko som uplne bez penazi a obaja este aj studujeme-v tejto dobe by sa to vsetko nedalo... lebo mam nazor,ze na rodinu musime byt dostatocne zaopatreni... ono ja som mu uz na zaciatku vztahu objasnila,ze som veriaca a ako vlastne ten vztah beriem... aj suhlasil,aj je tolerantny,len v poslednej dobe si vazne nechce dat povedat...
 
Merit
09.04.10
16:06
Reg. před 2016

ahoj vsem :-)..
Laburnum.. co chces ty?? :-)..

 
Maty
09.04.10
19:29
Nereg.

IP: .*
Ahoj keli, samosebou - uvažujeme "co by kdyby", o tom, jestli ženě je dopřáno s konkrétním partnerem dítě a proč. Může být, že dva lidé se sejdou proto, aby si vyřešili NĚCO mezi sebou a pak s jinými partnery lehce založí rodinu. Ženy se někdy zaměří jen na tikající bio-hodiny a nic jiného nesledují, než záměr otěhotnět. Ale to je jen domněnka. Stalo se i, že partneři 8 let usilovali o dítě a po komplikovaných zkumavkových peripetiích se zadařilo, jenže za pár měsíců po porodu muž odešel. Důvod? Cítil svoji důležitost jen tehdy, když žena potřebovala jeho utěšování a podporu. Poté, když "dosáhla svého", necítil žádný důvod, aby zůstal - dítě mu nic neříkalo.
Od blízkých lidí-ateistů jsem mnohokrát slyšela: "Jak Bůh, jestli existuje, může dovolit utrpení lidí ve válkách, trápení a šikanování dětí a další hrozné věci, když na druhé straně nabádá k pokoře a uctívání života?" Proto jsem připomněla svobodnou vůli a rozum, který jsme "vyfasovali" pro vyjádření svých rozhodnutí ve hmotě. Víš Keli, já Ti rozumím, neboť se považuji za věřícího, byť nikde neregistrovaného.

Ahoj Laburnum, já nepovažuji děti, které vzešly z umělého oplodnění, za méněcenné nebo snad hodné šikany. Nevím, odkud tento názor pochází, hraničí s fanatismem. Jen mi nejde pod fousy takové to buněčné experimentování s přírodou (genové inženýrství, klonování atd.). Je jasné, že mají své zastánce i odpůrce, ale narozené děti jsou v tom nevinně!

Ahoj Weiterinko, neznám dokonalého člověka, ani jsem o žádném takovém neslyšela. Myslím, že zde na Zemi není možné dokonalosti dosáhnout, možná se přiblížit - ale i to snad jen o milimetr. Pokud si to někdo myslí o sobě, nejspíš nezná pojem sebereflexe. Je rozdíl si svoje chyby vyjmenovat, říct: " Tak jo " a žít si svůj zajetý styl života dál, anebo si v určité chvíli, kdy se té chyby dopustil, si ji uvědomit, přijmout, že je fakt moje, místo aby poukazoval na chyby druhých, a pak se stane kouzlo. Tedy, že se ve vzpomínkách objeví situace, kdy tuto chybu už prožil, sice v mírnější formě, ale nebral ji v úvahu. Takto prožitá chyba způsobí i to, že nejenže ji už člověk nedělá, ale ani se nesetkává s lidmi, kteří byli přítomni v těch "chybujicích" situacích. Má to samozřejmě ALE.. Kolik lidí si dobrovolně sami sobě přiznají, že jsou např. škodolibí, zlomyslní, závistiví, žárliví, nepřejícní, krutí, sobečtí, zbabělí, týrající, lakomí atd. Je to mnohdy těžké a chce to notnou dávku odvahy, spousta z nás i od samotné myšlenky, že by mohli mít takovou vlastnost, utíká k různým zdůvodněním, např. že někdo v okolí je mnohem horší. A chyba, vina a pocity viny.. Vina jako ozývající se svědomí (kdy děláme něco velmi chybného) je něco jiného než pocity viny, které v nás někdo vyvolává nějakým obviněním i neprávem, nebo taky zveličením něčeho ( i sám sobě), abychom se cítili špatně (sebetrýznění). Člověk, který přehlíží své chyby, nemá pocity viny, spíš přehluší své svědomí např. alkoholem aj. činnostmi.
 
Laburnum
10.04.10
10:04
Reg. před 2016

Merit: co ti na to odpisat?Podla toho,coho s to tyka...
Maty:je mi luto,ak si ziskala pocit,ze ta obvinujem(to pisem pre istotu)... ale skor si to napisala asi len tak... ok... no ved a ja sa v tomto poli pohybujem... som vlastne buduci vedec(ak vystudujem) a prave aj ta genetika u mna prichadza do uvahy... ale to tiez neznamena,ze musim robit prave nieco take... genetika je dost rozsiahla... a mozno vsetky tie aspekty prace vedia prave najlepsie ti ludia,co s tym robia... este ani ja presne neviem povedat,co tam prebieha,kedze genetiku este nemame... tazko povedat
No a co sa tyka tej viery... ateisti(ale casto aj veriaci)sa casto pytaju tie otazky,ze preco to Boh dopusti... no a mam pocit,ze nam raz knaz hovoril o tomto nieco,ale bolo to dost davno... podla mna v tom maju chaos,pretoze su iste otazky vierym,ktore su veriacemu casto nejasne... opyta sa na to jedneho knaza,ten mu povie daco... opyta sa ineho,ten mu povie nieco ine... a to kazdy knaz ma iny pristup... uz viem aj o neprijemnych knazoch,ku ktorym by som nikdy nesla na spoved, a viem o uzasnych,ku ktorym chodi kazdy... .to je take,ze ked robia s ludmi,nech to aj tak beru... to len tak na okraj sa zamyslam
 
Maty
10.04.10
11:58
Nereg.

IP: .*
Laburnum, manžel oné polské lékařky je vědec, který má v Čechách působit 2 roky a poté několik let v Holandsku, takže je tu celá rodinka. Bavily jsme se o všem možném, ač mladá žena (něco málo přes 30 let), měla velké znalosti o historii Polska i Česka a vzájemných vztahů, byla velmi nadšená snahou a spolehlivostí svých českých kolegů, obdivovala Prahu. Svěřila jsem se jí se svým postojem k manipulaci s přirozeným vývojem a je pravda, že jsem tak trochu očekávala, že mi bude (jako často) odpovězeno, že nebýt pokroku a vědy, jsme stále v jeskyni. Její otevřenost a nadšení v hledání šetrných možností např. v otázce eutanasie mne dost zaujalo. Vím, že není možné šmahem odmítat techniku, protože vše má svůj vývoj (kdybychom se před dáááávným věkem rozhodli pro telepatii neměli bychom dnes internet), ale když potkám člověka, který do své profese zahrne i něco dlouhodobě ohleduplného člověka se týkajícího, moc mne to potěší.
Kdysi jsem vyslechla názory "vědecké veřejnosti", která zkoumala, kdy je lidský zárodek životaschopný a kdy je možno jej považovat za neschopného života. To mi teda připadalo dost odvážné, určit tu hranici.
 
Laburnum
10.04.10
23:46
Reg. před 2016

Maty: samozrejme,ze ono tie stadia vyvoja zarodku, plodu atd. su dost podrobne preskumane... takze vedec ti moze dat kompletne vysvetlenie ako kedy to vyzera... ale urcit hranicu na takuto otazku je tazke uz z toho dovodu,lebo ta otazka nie je cisto vedecka... a zrejme keby sa to ma chapat len po fyzickej stranke,tak niekto duchovne zmyslajuci by to odmietal,lebo ten to chape zas inak... skor je mudrejsie,ked to niekto berie z oboch pohladov... co skor znamena,ze urcovat hranicu ani nebude rozumne... Ale z vlastnych skusenosti vidis,ze ludia si nedaju povedat a musia suflikovat...
 
Merit
11.04.10
02:12
Reg. před 2016

ahoj vsem.. :-)
ahoj Laburnum.. chtela bych vedet, co chces ty jako zena? :-)
 
Weiterinka1
11.04.10
10:45
Nereg.

IP: .*
Maty: Ano, je to vše tak, jak píšeš ... a měla jsem na mysli právě ty duše, které sebereflexi nepřijímají proto, protože se nebudou nikomu podřizovat než sobě .. tj. svým zájmům. A to je jejich výběr. Jejich nedokonalost ... vina je jejich a proto jsou dokonalí, jedineční. Že by chyba? Ano, mohou to tak později přehodnotit ... různí rádoby guroové ... jako každý jiný. Jen si myslím, že hlavní chyba je odpojení se od pramene Lásky. Hmm, já vím, že je to takhle psáno ne moc konkrétní, ale když napíši Láska .. Bůh. Pak možná je to to, co mám na mysli. Jenže ... píši slova ... může se rozpoutat kolotoč ... kolem slova Láska ... Bůh ... . a jak by to bylo jednoduché, podle toho Řádu žít? Ano, bylo ... Jenže ... i občasná člověčí spratkovitost tomu vadí ... a nebudu říkat hřích ... prostě je to o tom, že vystoupením z řekněme ... Řádu Lásky se místo toho ozve ta výše zmíněná spratkovitost s tím ... že TOHLE půjde po mém! Že takhle to já nechci! Takové to ... dup, dup, dup! Občas jsou tak vydávány nesmyslné zákony ... aby donutily druhé ... se odpojit od Řádu ... sice ne Božského ... ale jsou zkrátka ... nesmyslné. Jasně .. mají právo změn ... a tak kvetou vyjímky a novelizace. Ale podstata růstu rovného je již načnutá ... hlavně ... je to mus a ne Láska či moudrost .. více méně podle toho, v jaké oblasti se nařízení týká.
Hmm ... dokonalý člověk ... ještě mě pak napadá ... třeba od věci, ale napíši to. Zvlášť ženy hledají toho pana ,,Dokonalého". Časem ať je to jak chce, mnohé ženy časem zmoudří :-) a mnohé jsou zklamané ...
P.S. ,,Dokonalí" jsou všichni, kteří potřebují či ,,potřebují" toto nějakým způsobem prokazovat. Takže je všichni ,,mají" rádi a občas jim na to někdo doopravdy skočí. Vyléčit se z toho dá podrobením věci či zkušeností :-)
Maty: Někdy teď jsem četla, jak žena vrátila osvojené (?) dítě s tím, že se jí prostě nelíbí! A kde je ta láska? Kšeft a Ego! A co se může stát dítěti ze zkumavky? Matka je jistá .. aspoň že tak. Pokud otec selže ... tak co pak? Biologický otec dá sperma za peníze. Náhradní je vydá za ... a teď každý z těch otců může mít jiné představy. A co to dítě? Jakoby kulhalo na jednu nohu ... tedy, pokud to nefunguje a je vlastně oběma otci odmítáno ... Když je vše tak, jak má být, tj. že to dítě chtějí ... tak proč ne? Technika sama o sobě není dobrá ani špatná ... Myslím, že důležitý je přístup ... a přímo individuelní ... takže šmahem bych si to nedovolila tento způsob přivádění na Svět odsoudit. A Ty děti? Opět .. příčina ... následek ... jak k tomu přijdou, že by měli být způsobem, kterým přišli na Svět odsouzeny?
 
Katarína
11.04.10
12:41
Reg. před 2016

Se zájmem Vás všechny čtu /i na dalším vlákně Guruové a šamani/, jak se témata a myšlenky klikatí /snažím se psát krátce, nevím, zda se mi povede tím pádem vysvětlit, jak to teď vidím/. V souvislosti s tím přemýšlím, kde je skutečný cíl snažení lidstva a jednotlivců. Poslední dobou se setkávám s různými informacemi, které mne momentálně vedou k myšlence, že podstatou všeho je pro každého PŘEŽÍT = nutnost přizpůsobit se okolnostem, ve kterých se nacházím. Nepřizpůsobím se = zánik /prapodstata zákona přírody/. Lidé, žijící v chudobě /národy, bezdomovci/, mají zřejmě svůj cíl v získání potravy pro přežití, berou potraviny z jakýchkoliv zdrojů = PŘEŽÍT /určitě je nezajímají žádné vznešené ani jiné myšlenky, potřebují jídlo/. Další podmínka k přežití - oblečení, bydlení = podobně. Pokud toto všechno mám, potřebuji nějaký důvod k přežití - další stupínek po "základním" přežití je plození potomstva = smysl, proč přežít dál /přes potomstvo náš život pokračuje = PŘEŽÍT v nějaké podobě/. Poté, co je potomstvo dovedeno k dospělosti, je třeba hledat další smysl, proč přežít /protože každý chce přežít co nejdéle, za každou cenu = pud sebezáchovy/a neustále musíme mít zajištěny základní prostředky pro přežití. Způsoby, jak je získat, stanovuje systém, ve kterém se nacházíme. Peníze. Peníze = moc. Kdo ostatní ovládá, je "silnější", má větší předpoklady k přežití. Moc - to je i myšlenka, idea, idea lásky, Bůh /slibuje věčný život = PŘEŽÍT/, dávám lásku /a dostávám - hledám, kde jí dostanu/, předám nějakou "velkou"myšlenku, učení, zanechám stopu, budou na mne vzpomínat, zůstanu v myslích - něco po sobě zanechám /PŘEŽIJU v nějaké podobě, zůstanu tady/. Určím ostatním nějaká pravidla pro jejich život, budou to moje pravidla - posílí mne to, PŘEŽIJU - i za cenu toho, že najdu způsob, jak určovat, za jakých podmínek mohou mít ostatní potomstvo, kdy mohou mít sex, kdy a kdo se může narodit, jaké dítě je přijatelné a jaké ne, jaká rasa může existovat, jaká ne, budu vést války, zabíjet /živá výbušnina = za slib věčného života "duše"po fyzické smrti, reinkarnace, PŘEŽITÍ/atd. atd. Kdo se podvolí, dělá to proto, aby přežil = pokud se zařadí do skupiny těch /lepších?/, kteří hlásají určitá pravidla, myšlenky, které se zdají být vhodné pro přežití /PŘEŽÍT za každou cenu/. Kdo se nezařadí a chce zůstat svobodný, je exkomunikován, hrozí zánik, nepřizpůsobí se, nepřežije /pálení čarodějnic, Mahatmá Ghándí, Jánošík, Spartakus - no, nenapadají mne zrovna nejlepší příklady, ale snad je to jasné... ./ - i když třeba svou smrtí změní doposud platný systém za jiný, který se stejně opět dá směrem PŘEŽITÍ. V konečném důsledku PŘEŽÍT se musí naučit každý sám za sebe, najít pro sebe svůj vlastní důvod k přežití, ať je to třeba hledání potravy, materiální zajištění, nějaká idea, náboženství, slasti, pomoc jiným, cokoliv. A musí najít pro to i prostředky, musí se přizpůsobit, v rámci toho i ubránit se všemu, co jeho "přežití" ohrožuje, použít intuici, rozum, různé formy vnímání, atd., každý podle své síly vůle k přežití.
Možná je to velice přízemní záležitost - oproti všemu vznešenému, co doposud píšete /všechny máte bezpochyby velký rozhled, smekám/. Snad Vám to příliš "nekazím". Připsala jsem pouze to, jak se mi to momentálně jeví.
 
Weiterinka1
11.04.10
13:47
Nereg.

IP: .*
Kataríno, za mě .. .vůbec to svým náhledem na Svět nekazíš. Na to, abych si tady mohla sedět v klídku (tj. mám svobodu disponovat se svým volným časem, mít prostředky na PC a net) musím žít (jde to fajn po skvělém obídku) ... a nejlépe ve zdraví. Ano, jsou jednotlivé stupně, které nelze přeskočit, chtěje se dostat dál. Takže za život každý člověk nějakou formou přijímá tělo a dále se stará o jeho fungování, což ze vzduchu nejde. Tedy .. jsou sice nějaké názory, že stačí jen dýchat, ale ... popojedem. Přežít ... asi zas bych použila jedno to své, co jsem použila už kdysi. Zlý se zlým nedokáže žít ... zatímco hodný s hodným ano. (Nerozebírejme ,,zlý" a ,,hodný" ... stačí někdy trocha tolerance a spočítání si svého počínání do budoucnosti). A to je asi teď o co běží. Takže jde jen o to, kam se bude lidstvo ubírat ... jestli dokáže žít dál ... a s jakou ideou ... Věděla to i Sybila ... když řekla ... nejdůležitější bude voda ... jestli ji lidé zničí ... zlato bude za nic. Prostě .. nerostné suroviny. Možná si řekneš ... ooo ... tak nacopak duchovno? Vždyť je to přece materiálno, co nám vládne! Kdo má nejšpičatější lokty, tomu sláva a život! Ano ... jenže ... není jen život ... ale i jeho důsledky. A Ty jsou mnohdy v rámci mezi nebem a zemí. Bohužel, dost lidí se dívá jen na svůj píseček ... a po něm potopa. Takže není divu, že tzv. "potopa" se může blížit a vše se čistit. Lidstvo se nedívá, co dělá s přírodou .. jak budou žít pravnuci ... někomu stačí volební období ... třeba. Přežít ... to chtějí všichni ... silnější neznamená být moudřejší. Všechno má svůj čas ... čas narození ... čas umírání ... a Smrt nás srovná všechny ... nakonec ... . Já vím, rozdíl mezi lidmi je (věřící všeho druhu a materialisty), zda se tzv. účty z Života skládají nebo ne ... .. a odpovědět na otázky ... třebaaaaa ... . kdo se s Tebou hodně zasmál?
Církev ... ať už aspoň trošku se přiblížím k tématu ... držela své hranice ... nebudu hodnotit jaké jsou či byly ... protože i Ty byly posouvány .. ale i ta chce přežít ... a přitom dělá takové věci, že pokud bude pokračovat .. skončí ... jako taková. Ano .. ještě to zkusí se slučovat ... možná se i za něco omluví ... ale ... skončí. Pro někoho je tisíc let málo .. pro někoho hodně. Čas není rozhodující ... i skála se časem rozsype ... .
Myslím, že žijeme v takové době, že je dobré uvažovat takovým způsobem jako Ty. Každý je na nějaké cestě, kde se dobrovolně rozhoduje, kterým se dá směrem ... A o tom je tady celý ten čas ... byl tady pro minulé generace .. a doufám, že i pro budoucí ... Neboť pouhý pud ... není zárokou pro přežití ... když jsou drsné podmínky, tak bez nedostatku lásky rodiče požírají či ,,požírají" své děti ...
Za maskou lásky se schová také ledacos ... takže ... pozorně se dívejme, co se děje :-)
P.S. Když jsem se bavila o historii církve, tak jsem byla udivená, že některá slova znamenala něco jiného dřív a teď .. že ... prý .. posun!Změna vnímání ... . Mno ... teď mě napadlo .. .spíš pokus o přežití .. ?
 
Maty
11.04.10
22:07
Nereg.

IP: .*
Katarínko, PŘEŽITÍ je zajímavé téma, prožila jsem je při vstupu do dospělosti - abych neměla hlad a aby mi nebyla zima (nesmí mi téct do bot) - to byly hlavní priority. Protože jsem se jako dítě setkala s pedofily a jinými hrubostmi dospělých, nějak mi dlouho nedocházelo, že by mi taky nikdo (v rámci přežití) neměl ubližovat. Tedy, v čem dítě vyrůstá, bere jako normu. Pod dojmem PŘEŽITÍ jsem přistupovala i ke své starší dceři a věřte, že to v ní zanechalo stopy (její často používaný slogan:" aby vše bylo, jak má být"..) Zrovna před pár dny jsme si povídaly o tom, že má problém navázat vztah, protože každý o ní ví, že si se vším umí poradit, a tedy nedává ostatním prostor se projevit. No, to je prostě můj nedobrý příklad, kdy jsem sama nevěděla, jaká je správná úloha ženy v rodině, tak jsem pro jistotu dělala vše. A určitě tápe v láskyplném projevu, o kterém jsem začala tušit teprve při předčasném narození dcery druhé.
Nechci vás čtoucí rozhodně rmoutit svým životopisem a taky vím, že jsem tady o sobě napsala už mnohé. Někdy si říkám, že místo jednoho života prožívám životy tři.. Ovšem čím jsem starší, tím více rozumím tomu, proč jsem určité události musela prožít. Jaké typy dětí a z jakých rodinných vztahů jsou přitažlivé pro pedofily, jak bezohlední museli být církevní představitelé, kteří zneužili malé chlapce, když je nezastavily ani ustrašené oči dětí! Že by si neuvědomovali, co strašného v dětských hlavičkách nastartovali?! Kdy je konané dobro opravdu dobrým úmyslem a kdy sobeckým záměrem? Je v povědomosti lidí, že v sociální oblasti pracují lidé, kteří sami nemají vyřešené vzorce chování týkající se nadřazenosti, manipulace, rasové odlišnosti, nedostatku sebevědomí atd.? Před lety jsem pracovala v Azylovém domě pro oběti domácího násilí ( myslela jsem si, že jsem konečně našla uplatnění svých bohatých životních zkušeností) a jakobych dostala ránu holí. Na druhé straně - zkušenosti k nezaplacení.. Prosím, aby zde vše nebylo bráno jako kritika - takto je nastavena společnost a nám nezbývá, než se podivit a vydat se cestou hledání vlastní vnitřní stability.
 
Katarína
12.04.10
00:56
Reg. před 2016

Maty: Téma "přežití" mi teď hodně vrtá v hlavě, vynořují se mi myšlenky, co všechno s "přežitím" souvisí. Mám pocit, že úplně všechno se odtud odvíjí. Strach ze smrti, démonizování smrti, manipulace se strachem, "nepotřebnost" lidí v důchodovém věku, atd., spousta. Mám pocit, že je doba, kdy už opravdu jde do tuhého - nevím, jestli tomu mohlo být tak i někdy v minulosti do takové míry, jak je tomu dnes - možná je to jen tím, že jsou informace z celého světa dostupné násobně víc, než kdykoliv předtím. Nevím. Vynořila se mi i vize Merit, o které na Věštírně před časem psala. A pokud jde o ohrožení na životě, všechno jde stranou a neberou se ohledy na nic a na nikoho.
Píšeš o své síle k přežití a cítím, že si snad dáváš vinu za to, že jsi tím pádem neuplatnila více ženské energie /necituji Tě, pouze formuluji po svém/. Vzhledem k tomu, že jsem byla v podobné situaci z jiných důvodů, ve vlastní "variaci", znám - i "tři životy" nebo jiný počet. To, co jsem musela, zvládla jsem a mít sílu nepovažuji za mínus. Domnívám se, že je doba, kdy možná ženy jsou více nositelkami "praporu přežití" a unesou hodně, protože je to potřeba. Též je fakt, že pak při silném člověku se ostatním nedostává tolik prostoru k projevení a rozvoji vlastních sil, ale ten, kdo je opravdu silný, toto pochopí a včas "ustoupí", protože sám vidí, že síla je i těm kolem k přežití velmi potřebná. Je to širokánské téma, už teď, jak to píšu, mne napadá spousta dalšího.
Neobviňuj se prosím z "nedobrého příkladu". Jak Tě mohu vnímat z písmenek, mám pocit, že jsi dělala všechno tak, jak nejlépe jsi mohla, ze všech sil a v dobré víře. Dětem v každé generaci něco "chybí". Je to taková generační štafeta. To, co chybělo nám, snažili jsme se svým dětem dodat. Jenomže: protože naše děti nezažily to, co my, neznají souvislosti, nevědí, v jakém kontextu jsme jim dodali to, po čem jsme toužili my, tudíž to pro ně nemá cenu. Bude jim chybět zas něco úplně jného - a tak to půjde dál.
Láskyplný projev? Jak to má přesně vypadat? To je další otázka k zamyšlení. Podle mého to není ťuťuťu, je to podpora, opora, zázemí, věrnost atd. Jako bonus může být ťuťuťu, třeba - pokud je to v souladu s tím předchozím.
Přežila jsi, sílu máš, vydržela jsi, co můžeš chtít od sebe víc? Pochval Matynku, je to určitě dobrá baba.
 
Maty
12.04.10
09:16
Nereg.

IP: .*
Ahoj Katrínko, svoje psaní jsem nevnímala jako sebeodsouzení, ale chtěla jsem poukázat na to, jak se nedostatečnost např. lásky odrazí na dalších potomcích. Generační řetězovou reakci vnímám takto : co člověk sám v dětství nedostal, ani neví, že by měl posílat dál. Měla jsem to štěstí, že při narození druhé dcery jsem procítila něhu, vůni a sounáležitost miminka (což mi u první dcery unikalo), i když jsem zase částečné vlítla do druhého extrému (chránit a vlastnit). Spousta věcí, které jsem v životě prožila a které taky zpočátku byly hrůzostrašné, jsem po zpracování období sebelítosti a sebetrýznění vzpomínkami usoudila jako přínosné. Tedy, že mne nakoply zkoumat příčiny - proč se někteří lidé chovají zrovna tak, jak se prezentují. No a věř mi, není vše tak jednoduché, jak se nám jeví. Bibli jsem měla v ruce jako jednu z prvních "duchovních" knih a když jsem ji po dlouhém čase začala rozumět, nacházela jsem v ní spoustu svých životních situací (Nový zákon). Dnes jsem schopna pochopit větu : "Miluj svého nepřítele jako sebe sama". Není zde člověk, který by proplul životem na zlatém obláčku a jen vdechoval rajskou vůni. Každý z nás je někam nasměrován. Doba je teď taková, že hodnota peněz je zneužívána všude, kam se podíváš a hodnota života a vztahů s životem souvisejících je vždy nějak ospravedlněna, jakože - to bude dobrý, ono se to nějak..

Mám takový poznatek: pokud je člověk poctivý sám k sobě, není možné, aby podváděl nebo kradl, třeba ve chvíli, kdy ho nikdo nevidí. Vidí - přece on sám a on přece není NIKDO. Je taky pravda, že pokrytectví je stále čitelnější (že by počátek ústupu?), takže nejdříve musíme ta úskalí a nepravosti poznat, abychom věděli, co vlastně je hodno zlepšení.

Děkuji, Katko, za hezké psaní a přeji Ti hodně nových poznatků v Tvém zkoumání.
 

English: Magizzle.com

Po polski: Mojeczary.pl

Auf Deutsch: MeineMagie.de

Kontaktní informace a informace o reklamě. Používáním šlužeb našeho serveru se zavazujete souhlasit s podmínkami provozu. Prostudujte si prosím naši Ochranu osobních údajů.

 
Líbí se vám věštírna? Doporučte nás svým přátelům! :)