English: Magizzle.com / Deutsch: MeineMagie.de
Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi podmínkami a s použitím cookies pro přizpůsobený obsah a reklamy. Více informací.
Dnes je pátek, 29.3.2024
Svátek slaví Taťána, zítra Arnošt.
Věštírna - horoskopy a věštby online
Dnes je pátek, 29.3.2024
Svátek slaví Taťána, zítra Arnošt.
Karta dne
Na každý den jiná karta a jiná věštba.
více...
Zvířecí horoskop
Znalost astrologického znamení vašeho mazlíčka vám pomůže porozumět jeho osobnosti.
více...


facebook
Přihlášení / registrace
jméno:   heslo: 
registrace / vložení kódu

Historie Masopustu

zpět

Počátky masopustního veselí můžeme najít v pohanském kultu zimního slunovratu. Úplně první zmínky lze najít v antice. Původem byl masopust staro - římskými slavnostmi, které se jmenovali Saturnálie, a oslavovaly Saturna. Nejde tedy o svátek křesťanský, nýbrž oslavu přírody a začátku jara.

Teorií, jak tedy nakonec samotný název Masopust, nebo Fašank vzniknul, je vícero. Na některých místech se používalo pojmenování Fašank, které bylo převzato z německého Fasching.

Samotné slovo masopust, vychází – i když se to na první pohled nemusí zdát, ze slova karneval. Je o spojení slov „carne“ – neboli maso, a „vale“ – odejít. Odtud odvozeno slovo masopust – „maso není“.

Samotný zvyk obcházení domů s maskami a bláznivým chováním má podle některých pramenů, původ ve středověku. Vychází z tehdy známého „carrus navalis“ – loď bláznů.

Tehdejší doba byla složitá pro ty, kteří měli nějaké psychické problémy, nebo zvláštní schopnosti. Lidé je považovali za posednuté ďáblem, nebo očarované. Nechtěli tak s nimi nic mít společného, ale ani jim ublížit, aby jim to nepřineslo smůlu. Nechali je tak cestovat přístav od přístavu, město od města napospas jejich osudu. Pokud museli, zastavili u nějakého obydlí a prosili o pomoc, které se jim vždy z obav z odmítnutí a následného trestu, dostalo. Tady lze vidět určitou spojitost s průvodem bláznivých masek.
První zmínky o Fašanku lze dohledat kolem roku 1100 u našich Německých sousedů.

U nás se podle nejstarší dochované zmínky, objevil kolem roku 1250. Křesťané jej oslavovali, ale musel se vždy přizpůsobit oslavám Velikonoc. Proto nemá Masopust nikdy pevné datum konce oslav.

Masopustem lidé zakončovali nejen temné období spojené s koncem roku, ale také všechny práce roku hospodářského a pozvolna se připravovali na rok nový.

Copyright fotografie: ©nito/Fotky&Foto


Online výklady ZDARMA:
Denní horoskop
Váš aktuální horoskop pro dnešní den.
více...
Kosmické karty
Energie kterého vesmírného tělesa na nás působí a ovlivňuje nás?
více...
Cyklický horoskop
Vliv přírody na osobnost podle cyklického horoskopu.
více...
Milování podle znamení
Krátké postřehy o znamení zvěrokruhu.
více...



Články na podobné téma:Masopust u násMasopustní magieFašanky neboli Masopust
Diskutujte o - Historie Masopustu:

English: Magizzle.com

Po polski: Mojeczary.pl

Auf Deutsch: MeineMagie.de

Kontaktní informace a informace o reklamě. Používáním šlužeb našeho serveru se zavazujete souhlasit s podmínkami provozu. Prostudujte si prosím naši Ochranu osobních údajů.

 
Líbí se vám věštírna? Doporučte nás svým přátelům! :)